Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους 60άρηδες - Δεν εμβολιάζονται (Πίνακες-γραφήματα)

«Χαμηλές πτήσεις» 
καταγράφουν τα ποσοστά εμβολιασμού ενάντια στην Covid-19 στους ηλικιωμένους
την ώρα που οι νεότεροι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού εμβολιαστούν, «σπάζοντας» τα κοντέρ και παρά τις σπάνιες παρενέργειες και την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα εμβόλια.
Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να παρουσιάζουν τάσεις σταδιακής αποκλιμάκωσης και τους διασωληνωμένους να μειώνονται αργά, αλλά σταθερά, οι επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για...τις ηλικιακές ομάδες των 60 ετών και άνω, που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της Covid-19.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους.
Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια μπορεί να αποδειχθεί ανάχωμα στην προσπάθεια της χώρας για την οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας.

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στις ηλικίες άνω των 80 ετών, μόλις το 60,5% των πολιτών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, ενώ η καλύτερη συμμετοχή της ηλικιακής ομάδας 75-79 ανέβασε τα συνολικά ποσοστά στους άνω των 70 ετών, στο 65%.
Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα, οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων ξεπέρασαν το 90%.

Δείτε το χαρακτηριστικό σχεδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), με στοιχεία για την Ελλάδα και τους εμβολιασμούς στους άνω των 80 ετών.

Δείτε τον σχετικό πίνακα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών στην Ελλάδα.

H άρνηση μεγάλου ποσοστού υγειονομικών να εμβολιαστούν -που φτάνει τους 3 στους 10- έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους.


Eκκληση των ειδικών

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μια εκκρεμότητα, την οποία δεν πρέπει να διατηρήσουμε επί μακρόν.
«Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα.
Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο»
επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε εμβολιασμένους διασωληνωμένους».

Αντίστοιχα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, ναι μεν πηγαίνει σχετικά καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, αλλά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες που το ποσοστό θα έπρεπε να πλησιάζει το 100%, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: