Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Όλοι μνημόνιο ψηφίσαμε, σύντροφοι!

Μετά τον Συμεών Κεδίκογλου και άλλα στελέχη του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ θα περάσουν τις πύλες της Κουμουνδούρου. 
Επειδή δεν «αγοράζουν» άλλη μία περίοδο με πρόεδρο τη Φώφη, επειδή δε βλέπουν το ΚΙΝΑΛ να πρωταγωνιστεί. Στο τέλος, σύντροφοι, όλοι μνημόνιο ψηφίσαμε. Οπότε και δεν αντιλαμβανόμαστε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο Συμεών είδε το φως το αληθινό. Εδώ οι άνθρωποι «ανέχτηκαν» τον Πάνο τον ακροδεξιό και δεν αντέχουν έναν Κεδίκογλου;
Οι δημοσκοπήσεις λένε δύο πράγματα:... 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και το ΚΙΝΑΛ είναι από αδιάφορο ως τελείως αδιάφορο. 
Ο χώρος της Κεντροαριστεράς δε συγκινεί τον κόσμο, επειδή δεν έχει κάποια καινούργια πρόταση να καταθέσει στο τραπέζι. 
Το ΚΙΝΑΛ έχει εξελιχτεί σε κάτι σαν το ΚΚΕ του Κέντρου και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει παγιδευμένος σε μια ρητορική του 2015 που δεν πείθει πλέον ούτε τους πιο φανατικούς του φίλους. 
Καλώς ή κακώς θα υπάρχουν στελέχη που θα φεύγουν από το ΚΙΝΑΛ για να βρουν την τύχη τους σε ένα μεγαλύτερο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι αυξάνουν έτσι τις πιθανότητες της εκλογής τους στη Βουλή.
Το εντυπωσιακό σε όλο αυτό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν κάποια προσπάθεια να ακούσουν τον κόσμο. Να καταλάβουν για ποιον ακριβώς λόγο δεν μπορούν να ξεκολλήσουν στις δημοσκοπήσεις, δύο χρόνια μετά από τις εκλογές. Γιατί η ΝΔ είναι σαν να έχει βγει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από μία νικηφόρα εκλογική διαδικασία. Δεν είναι μία ή δύο δημοσκοπήσεις που βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα…

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ της Φώφης προοπτικά. Ίσως να μπορεί το ΠΑΣΟΚ του Λοβέρδου, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση και σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχτεί. Το γεγονός ότι στελέχη όπως ο Συμεών Κεδίκογλου πετάνε το καπέλο του ΚΙΝΑΛ και φοράνε εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύει σε αυτή τη φάση κάποια αλλαγή κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δείχνει είναι ότι το ΚΙΝΑΛ συγκρατεί με δυσκολία τους τελευταίους του φίλους. Κι αν εκεί τα πράγματα δεν αλλάξουν σύντομα, τότε θα έχουμε μία de facto συγχώνευση με τον ΣΥΡΙΖΑ! Όχι ότι αυτό θα δημιουργήσει μία δυναμική για την εξουσία. Το πιο πιθανό είναι να μετατοπίσει κι άλλους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο οι προτάσεις και οι νέες πολιτικές δημιουργούν προοπτικές. Κάτι που λείπει σήμερα από την Κεντροαριστερά. Τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: