Το κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα υποδηλώνει μια διαφορετική προσέγγιση στην παρούσα φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταγράφηκε κάποια πρόοδος στα μείζονα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι. Την ίδια... ώρα έγινε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της συνέχισης του διαλόγου σε ανώτατο πλέον επίπεδο, με την συμφωνία για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά στάση, τηρεί μια πιο διπλωματική στάση λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές πιέσεις του διεθνούς παράγοντα αφενός και την αδήριτη ανάγκη για στήριξη της οικονομίας της μέσα από την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού. Η Αθήνα τηρεί μία συγκεκριμένη στάση με την οποία ναι μεν δεν απορρίπτει το διάλογο με τους γείτονες, δεν παρεκκλίνει ωστόσο από τις βασικές θέσεις της που αφορά στην επίλυση των διαφορών με την Άγκυρα.
Η Ελλάδα επιδιώκει εξάλλου να παίξει ένα πολυσχιδή περιφερειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, υπερασπίζοντας τόσο τα εθνικά συμφέροντα, όσο και εκείνα της ευρωπαϊκής ένωσης στα ανατολικά σύνορα της.
Την ίδια ώρα, στο πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζονται πυρετωδώς για το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν σε μία περίοδο που η Ελλάδα ανεβάζει διαρκώς τις μετοχές της μέσα από την άσκηση εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε διαρκή πίεση κυρίως σε ότι αφορά τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και τη διαχείριση της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται ακόμη πολλά επεισόδια να παιχτούν πριν μια ενδεχόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνει πράξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου