Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΛΟΜΠΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ! Συναγερμός σε ξένες πρεσβείες, επιχειρηματίες και μιντιάρχες!

Περισσότεροι από 400.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες πριν από ένα μήνα περίπου για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούν αύριο το χρίσμα, με την εκλογική μάχη να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι περιμέναν οι περισσότεροι. 

Πολιτικά και οικονομικά κέντρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δίνουν... ιδιαίτερη σημασία στον άνθρωπο που θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν φαίνεται ικανή να μακροημερεύσει.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την περιοχή που επιτελέστηκαν οι περισσότερες ζυμώσεις τις τελευταίες ημέρες.
Οι αυριανές εκλογές απασχολούν ιδιαίτερα τόσο το Βερολίνο όσο και την Ουάσινγκτον. Γερμανοί και Αμερικανοί διατηρούν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, επειδή θεωρείται άνθρωπος του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι ιδίαιτερα αγαπητός ούτε στο Βερολίνο λόγω της άρνησής του να υποκύψεις στις πιέσεις της Γερμανίας για τα εξοπλιστικά, ούτε στην Αμερική λόγω του βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά και το άνοιγμά του στη Μόσχα μέσω του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Όπως γράφουν τα Παραπολιτικά, ο Μεϊμαράκης θεωρείται συνεχιστής της επιρροής Καραμανλή στη ΝΔ κι αυτό δεν προκαλεί ενθουσιασμό στους ξένους, οι οποίοι δείχνουν μία προτίμηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Μητσοτάκης είναι φορέας μίας πολιτικής αντίληψης αποδεκτής στο εξωτερικό. Η οικογένειά του διατηρεί άριστες σχέσεις με το Βερολίνο. Όσο για τον αμερικανικό παράγοντα είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον ρεπουμπλικανικό χώρο μέσω της οικογένειας Μπους.
Όσον αφορά τα εσωτερικά συμφέροντα, το παιχνίδι φαίνεται μοιρασμένο. Η μεγαλύτερη και ισχυρότερη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας, αφού έγειρε υπέρ του Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο, πέρασε σε μία ουδετερότητα, που ενισχύει τον Κυριάκο στον δεύτερο.

Το μαχητικό παραδοσιακό κεντροδεξιό συγκρότημα της γνωστικής εφοπλιστικής οικογένειας στήριξε με συνέπεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράγοντες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ έριξαν το βάρος τους υπέρ του Κυριάκου.

Σε κάθε περίπτωση, ο διακαής πόθος των περισσότερων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, φαίνεται ότι είναι μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας , καθώς εκτιμούν ότι το σχήμα με το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δεν έχει πολλές αντοχές.

Πώς θα ψηφίσετε

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για την διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.

Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

Εκλογικά τμήματα Ελλάδος Δείτε εδώ

Εκλογικά τμήματα Εξωτερικού Δείτε εδώ

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες:

210-9444732
210-9444981
210-9444340
210-9444341
210-9444342
210-9444343
210-9444344
210-9444345

Δεν υπάρχουν σχόλια: