Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τα τρία μυστικά δείπνα με μενού την… οικουμενική και κυρίως… πιάτο τον… Αλέξη!


Την στιγμή που η πολιτική κατεύθυνση του Μεγάρου Μαξίμου εξαρτάται από την ατζέντα που καθορίζουν με τις εντυπωσιακές παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, διεκδικώντας και οι δυο τους -από διαφορετική σκοπιά και με άλλη σκοπιμότητα ο καθένας- τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων, στο παρασκήνιο διεξάγονται σοβαρές διαβουλεύσεις για την πορεία της χώρας. 

Στις… ζυμώσεις αυτές συμμετέχουν επιφανείς εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «συστημικής ελίτ», που παραδοσιακά είχε τον τρόπο να κινεί τα νήματα…

Πολιτικά πρόσωπα του παλαιού καθεστώτος, γνωστοί επιχειρηματίες, κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λομπίστες που εκπροσωπούν εξωχώρια συμφέροντα, με επίκεντρο δραστηριοποίησης την Ελλάδα, πανεπιστημιακοί, που είναι «τρόφιμοι» στα… πρυτανεία όλων των κομμάτων, και πρόθυμοι πληροφοριοδότες ξένων πρεσβειών στην Αθήνα έχουν εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αναζήτηση λύσεων, σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα – δεδομένου ότι μπορεί να μην καταφέρει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο.

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Τσίπρα και η διαχείριση της πορείας της χώρας μετά από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη βρέθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων στο επίκεντρο αλλεπάλληλων μυστικών δείπνων, που διοργανώθηκαν σε οικίες κορυφαίων επιχειρηματικών και τραπεζικών παραγόντων, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και καθηγητών πανεπιστημίων με αναφορές στα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Το ένα εξ αυτών έλαβε χώρα σε πολυτελή οικία στην Κηφισιά, το δεύτερο στο Ψυχικό και το τρίτο σε νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Κοινή ήταν η πεποίθηση των συμμετεχόντων σε αυτές τις συνευρέσεις ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα υποβληθεί σε σοβαρή δοκιμασία τους πρώτους μήνες του 2016 και πως ο κίνδυνος να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα είναι προ των πυλών.

Το δείπνο στην Κηφισιά έγινε στην οικία επιχειρηματία με ισχυρή παρουσία στον χώρο της ναυτιλίας και των τραπεζών. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες.

Στο Ψυχικό οικοδεσπότης ήταν γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου, που στο παρελθόν στήριξε το πολιτικό εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη για τη συγκρότηση της ΔΗΜ.ΑΡ. και, στη συνέχεια, το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Παρόντες ήταν και δύο πρώην υπουργοί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν καταγραφεί στα κόμματά τους ως υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων.

Η συνάντηση στο νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας είχε πιο διευρυμένη σύνθεση και οικοδεσπότης της ήταν γνωστός επιχειρηματίας από τον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Στο συγκεκριμένο πολιτικό ρεβεγιόν, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων με ειδίκευση στην ανάλυση και τη διαχείριση του δημόσιου λόγου, εκτός των άλλων έγινε και κουβέντα για την οριοθέτηση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με πρωτοβουλία κορυφαίων επιχειρηματιών από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες δύο μυστικές συναντήσεις, με αντικείμενο τον καθορισμό της στρατηγικής των συγκροτημάτων που εκπροσωπούν σε σχέση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν λάβει γνώση για αυτές τις επαφές, στις οποίες όμως δεν αποφασίστηκε η υιοθέτηση κανενός είδους επιθετικής γραμμής, αλλά επικράτησε η άποψη… «αφήστε τον να κυβερνήσει μέχρις ότου πέσει μόνος του, για να μην έχει τη δυνατότητα να μας χρησιμοποιεί ως βολικό εχθρό».

Οι πιο αισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την κινητικότητα που σημειώνεται σε πολλαπλά επίπεδα αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης, αφενός μεν κάνουν λόγο για τα «τελευταία τινάγματα της γάτας», αφετέρου δε τη συνδέουν με μια προσπάθεια παλινόρθωσης του παλαιού πολιτικού κατεστημένου, μέσα από την ενίσχυση των σεναρίων για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

Πηγή parapolitika.gr
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: