Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ… ΠΝΙΓΜΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Ζητά απεγνωσμένα σωσίβιο από την αντιπολίτευση με εντολή των δανειστών


Οι συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διαδοχικές και καθημερινές. 


Στην κυβέρνηση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα «κουκιά» του ασφαλιστικού δεν βγαίνουν, καθώς πολλοί είναι οι βουλευτές που δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους σε νέες περικοπές συντάξεων. Ωστόσο...
αυτό δεν ειναι το βασικό πρόβλημα του Μαξίμου. Άλλωστε, όπως φαίνεται, το μασάζ που ανέλαβε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του κόμματος δεν αποκλείεται και να αποδώσει καρπούς ενόψει και του ανασχηματισμού.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος, λοιπόν, προκαλείται από την άκαμπτη στάση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, που έρχεται στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό του τι μέλλει γενέσθαι είναι ότι την Ντέλια Βελκουλέσκου θα συνοδεύσουν 11 μέλη του ΔΝΤ, ενώ η ίδια έχει εξουσιοδοτηθεί από την Κριστίν Λαγκάρντνα διαπραγματευτεί με βάση το τελεσίγραφο «ή κάνετε αυτά που ζητάμε ή τελειώσαμε». Την ίδια στιγμή, όμως, ούτε η πλευρά των Ευρωπαίων είναι διατεθειμένη για πολλές υποχωρήσεις, ενώ οι ίδιοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί και άρα η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί.
Απαραίτητη η πολιτική συναίνεση
Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης στο ασφαλιστικό κρίνεται απαραίτητη. Άλλωστε, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τέτοιο θέμα έχει εγείρει και η Κομισιόν, καθώς -όπως λέγεται- το θέμα δεν είναι απλώς να περάσει από τη Βουλή το ασφαλιστικό είναι και το ποιος θα το εφαρμόσει… Μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της Κομισιόν, κοινή πεποίθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι τα πράγματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς  την εφαρμογή του.
Ωστόσο, τα κόμμματα της αντιπολίτευσης είναι αρνητικά μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι εάν θέλανε συναίνεση ή τη γνώμη τους δεν θα τα έφερναν προς τετελεσμένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -στους οποίους παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό- οι περιβόητες 170 σελίδες εστάλησαν αμέσως στους Θεσμούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με τα κόμματα.
Προμηνύονται πολιτικές εξελίξεις
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε -μέσω του real.gr- νέο «άνοιγμα» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την επίτευξη συναίνεσης θέτοντας έτσι τη βάση για πολιτικές εξελίξεις.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρύθμισης στους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι λοιπόν μία χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κυρίως όμως, με τις προτάσεις της, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας» δηλώνει χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη. Μάλιστα, η ίδια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας εναλλακτική πρόταση. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην αντιπολίτευση δηλώνει «ας μας πει ποια εναλλακτική λύση προτείνει για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την άρση των διογκωμένων αδικιών, από τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια. Αν πάλι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προτιμούν έναν αέναο κύκλο οριζόντιων μειώσεων, ας μας το πουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: