Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Οικονομική Κρίση και Βατοπέδι: “Αντί να μας θορυβήσει η κρίση, σχολούμασταν με το Βατοπέδι”

4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους,για το Βατοπέδι, δεν εντόπισαν ο,τιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στην καρδιά της κυβερνητικής κρίσης, του έσκασε και το φασούλι της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πτώχευσε η Lehman Brothers... Το γλυκό έδεσε...

Παρά ταύτα η Ελλάδα, χαμένη στον αυτισμό της τότε, είχε μάτια και αυτιά μόνο για το Βατοπέδι.

Πολύ αργότερα, στις 29 Ιουλίου 2011, ένας παλιός συνεργάτης του Σημίτη, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης σε ένα άρθρο του στα Νέα υπό τον τίτλο “ Όταν η Ελλάδα κοιμόταν” αναγνώρισε ότι “αντί να μας θορυβήσει η κρίση, σχολούμασταν με το Βατοπέδι” και σημείωνε ότι “ το Βατοπέδι δεν ήταν σκάνδαλο και πάντως όχι στις κοσμογονικές διαστάσεις που του είχαν αποδοθεί”.
Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει σήμερα και ο Παύλος Τσίμας στο βιβλίο του Το ημερολόγιο της Κρίσης:” Το ρολόι του κόσμου χτυπούσε στην ώρα της κρίσης, το ρολόι της Ελλάδας χτυπούσε στο μικροπολιτικό παιχνίδι”, γράφει...

*******************************



Πολύ σύντομα έπεσε και ο πρώτος απευθείας “πυροβολισμός” εις βάρος του Καραμανλή. 

Ο βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης, ο οποίος συναντιόταν εκείνη την εποχή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, δήλωσε στο Έθνος της 10ης Νοεμβρίου: 
“ Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ανίκανος και συμμέτοχος, από πολιτική άποψη φυσικά. Είναι απόλυτα υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές, πολιτικών και προσώπων”. Οι λέξεις ήταν διαλεγμένες μία μία. Οι μάσκες είχαν πέσει πλέον... Ο Τατούλης διαγράφηκε αυθωρεί, αλλά η δουλειά είχε γίνει...

Η Εξεταστική Επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή και πρώην εισαγγελέα Χρήστου Μαρκογιαννάκη, συνεδρίασε επί δύο μήνες, συγκλήθηκε διακόσιες πενήντα φορές σε συνεδρίαση, εξέτασε εκατόν είκοσι δύο μάρτυρες, αλλά τίποτε από όσα υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ περί ηθικής αυτουργίας του Ρουσόπουλου, περί εμπλοκής του Γιάννη Αγγέλου, περί διακίνησης μαύρου χρήματος και θεμελίωσης ζημίας του Δημοσίου από τις ανταλλαγές δεν αποδείχθηκε.

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των μαρτύρων η πολιτική ζωή της χώρας έζησε ανεπανάληπτες στιγμές ντροπής, όταν αποκαλύφθηκε ότι μάρτυρες όπως η περιβόητη Σωτηροπούλου και ο σύζυγός της Κουκουβίνος, παλιός γνώριμος του μιντιάρχη και άλλων προσπάθησαν με ψευδείς ισχυρισμούς να εμπλέξουν ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στιγμές που δεν ήταν μοναδικές.

Άλλη κρίσιμη μάρτυρας της περιόδου εκείνης επέλεξε έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο για να δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες της αντιπολίτευσης.

Ζητούσε από δημοσιογράφους να γράφουν μόνοι τους (!) τις συνεντεύξεις της, να τις στέλνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο σπίτι της και εκείνη μαζί με το δικηγόρο της μονόγραφε τις σελίδες με τις οποίες συμφωνούσε, με τα λόγια που είχαν βάλει στο στόμα της άλλοι, ενώ διόρθωνε και μονόγραφε κα πάλι τις φράσεις με τις οποίες διαφωνούσε!

Κάπως έτσι κατασκευάστηκαν συνεντεύξεις που στοχοποίησαν τον ίδιο τον Καραμανλή. Το γεγονός είναι αναμφισβήτητο. Μου το επιβεβαίωσε δημοσιογράφος εφημερίδας που της ζήτησε συνέντευξη και της υποδείχθηκε αυτή η μέθοδος για να την εξασφαλίσει. Φυσικά αρνήθηκε...

Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε μετεκλογικά στη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής, πιο πολύ για να κρατά σε ομηρία τη ΝΔ, σε μια εποχή που λάμβανε πρωτοφανούς σύλληψης αντιλαϊκά μέτρα στην οικονομία, παρά γιατί πίστευε ότι θα ανακαλύψει ροή μαύρου χρήματος.

Ανοίχτηκαν πάντως εκατοντάδες λογαριασμοί εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, αλλά δε βρέθηκε τίποτε.

Άλλοι λογαριασμοί off-shore εταιρειών της Μονής Βατοπεδίου δεν αγγίχτηκαν καν γιατί - όπως αποδείχθηκε- συνδέονταν με οικουμενικούς θεσμούς και εθνικά θέματα.

Αν αποδεικνυόταν το παραμικρό, τότε αυτοί που δε λάμβαναν την απόφαση να τους ανοίξουν θα έδιναν επιχειρήματα σε ξένη δύναμη ώστε να ξεριζώσει από το έδαφός της ένα σημαντικό θεσμό για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Και αν αυτό συνέβαινε, τότε για τη βλάβη που προκάλεσαν στον ελληνισμό θα έπρεπε να κρεμαστούν δημόσια προς παραδειγματισμό στην πλατεία Συντάγματος. Ευτυχώς δεν τόλμησαν!

Υπήρξαν επίσης λογαριασμοί που ανοίχτηκαν και οδήγησαν στο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτός της εταιρείας Torcaso, που συνδεόταν ευθέως με συγγενικά πρόσωπα του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όσο για τη θρυλούμενη ζημία που υπέστη το Δημόσιο εξαιτίας των ανταλλαγών, το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να ζητήσει εκ νέου αποτίμηση, όπως απειλούσε, γιατί τελικά τόσο τα πορίσματα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, όσο και τα πορίσματα ξένων εμπειρογνωμόνων ( American Appraisal), το περιεχόμενο των οποίων δεν τέθηκε προς συζήτηση στην Εξεταστική έδειξαν ότι ουδέν μεμπτόν συνέβη.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο Καραμανλής σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής:
“ Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν ο,τιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων. “

εδάφια από το ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- OFF THE RECORD
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ



Το πλήρες κείμενο του ΣΟΕ

Συνέχιση της διερεύνησης των οικονομικών στοιχείων του σκανδάλου του Βατοπαιδίου
Σχετικά: 
α) Αρ.Πρωτ. 0012540/14.06.2010 έγγραφο ΥΠΟΙΚ, Γ.Γ. Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων
β) Αρ.Πρωτ. 172/07.06.2010 έγγραφο της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου.
Σε απάντηση των άνω δυο σχετικών εγγράφων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, σας ενημερώνουμε ως εξής:
Τα «σκάνδαλο» του Βατοπαιδίου εμφανίστηκε αρχικά κατά τα μέσα του 2007, οπότε συγκροτήθηκαν και τα πρώτα «τηλεδικεία» και διατυπώθηκαν κάποιες κατηγορίες οι οποίες περιλάμβαναν και το ΣΟΕ.
Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ αντέδρασε άμεσα, με πληρωμένη καταχώρηση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 22 Ιουλίου 2007, η οποία θεωρούμε ότι συνέβαλε σημαντικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου (επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο). Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα και την κλήτευση μαρτύρων. Τελικά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο του Δεκεμβρίου 2007. 
Στη συνέχεια, και προκειμένου να εξακριβωθεί η ακρίβεια των εκτιμήσεων και η αξιοπιστία των καταγγελιών εναντίον του ΣΟΕ για υπερεκτιμήσεις ή υποεκτιμήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου (ΚΕΔ) και Μονής Βατοπαιδίου, το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕ:
– ζήτησε και έλαβε λεπτομερή, έγγραφη ενημέρωση από τους εμπλεκομένους εκτιμητές για τις ελεγχόμενες εκτιμήσεις
– όρισε τριμελή Επιτροπή Εξωτερικού Ελέγχου του Σώματος, αποτελούμενη από τους δύο παλαιότερους Ορκωτούς Εκτιμητές του, που δεν είχαν συμμετοχή στις εκτιμήσεις της Μονής Βατοπαιδίου, και από το νομικό σύμβουλο του ΣΟΕ, με εντολή να πραγματοποιήσει λεπτομερή έλεγχο όλων των εκτιμήσεων, που αναφέρονται στην παραγγελία Σανίδα (επισυνάπτεται αντίγραφο των πρακτικών της επιτροπής),
– ανέθεσε στον ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο διεθνούς κόρου American Appraisal, ο οποίος στην ελληνική αγορά είναι ανταγωνιστής του ΣΟΕ, τον έλεγχο των εκτιμήσεων αυτών (επισυνάπτονται αντίγραφα των εκθέσεων της εταιρείας για τη διαπίστωση της ορθότητας των εκτιμήσεων).
Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν ακόμα μεταξύ άλλων ότι:
Α) Κατά τη σύνταξη όλων των εκτιμήσεων που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπαιδίου το ΣΟΕ λειτούργησε ακριβώς όπως λειτουργεί από το 1979, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στις εκτιμητικές διαδικασίες, με τις οποίες έχουν συνταχθεί δεκάδες χιλιάδων εκτιμήσεις, συνολικής αξίας, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Β) Οι εκτιμήσεις συντάχθηκαν με βάση τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα, που ακολουθεί το ΣΟΕ και ανατέθηκαν πάντοτε σε δύο (2) τουλάχιστον εκτιμητές, εκ των οποίων ο πρώτος πραγματοποιούσε την εκτίμηση και ο δεύτερος τον έλεγχό της.
Γ) Ειδικά για το συγκρότημα της λίμνης της Βιστωνίδας (λίμνες και παραλίμνιες εκτάσεις) με τον ίδιο κρίσιμο χρόνο (Μάρτιος 2005), έχει συνταχθεί εκτίμηση του οίκοι Δανός και Συνεργάτες C.B. Richard Ellis που αποτιμά την αξία του σε 73 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7% υψηλότερα από το ΣΟΕ. Η εταιρεία C.B. Richard Ellis είναι ίσως ο μεγαλύτερος εκτιμητικός οίκος του κόσμου.
Δ) Στην τριακονταετή ιστορία του ΣΟΕ δεν υπάρχει προηγούμενο καταγγελίας για μεροληπτικές ή ανακριβείς εκτιμήσεις. (…)
Σύμφωνα με τα Διεθνή Εκτιμητικά Πρότυπα, εκτιμήσεις της αγοραίας αξίας παγίων στοιχείων μπορούν να γίνονται μόνο από πιστοποιημένους επαγγελματίες οι οποίοι να έχουν το χαρακτήρα του «ανεξάρτητου εκτιμητή» (ήτοι, του ελεύθερου επαγγελματία εκτιμητή, ο οποίος δεν έχει υπαλληλική σχέση ούτε επαγγελματική εξάρτηση από οιονδήποτε, δηλαδή ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να εκτελεί εντολές ή να εκπληρώνει επιθυμίες προϊσταμένων του).
β) Παρά τον πόλεμο που δέχθηκε το ΣΟΕ, ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία του εκτιμητικού του έργου. Έτσι με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1210/16.01.2009 έγγραφο του ΥΠΟΙΚ-Ν.Σ.Κ. (επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο) ανατέθηκε και πάλι στο ΣΟΕ η επανεκτίμηση των ακινήτων, τα οποία είχαν ανταλλαγεί μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου, με σκοπό την επιστροφή τους στο Δημόσιο.
Η έκθεση υπ΄ αριθμ.Φ. 1878/10065/23.03.2009 συντάχθηκε αχό το Σ.Ο.Ε. και κατετέθη στο ΥΠΟΙΚ-ΝΣΚ. Όμως η επιστροφή στο Δημόσιο δεν «πραγματαποιήθηκε για λόγους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε και οι οποίοι δεν αφορούν το ΣΟΕ».
Εξάλλου είναι προφανές ότι η ζημιά του Δημοσίου δεν είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης της αγοραίας αξίας των ακινήτων που έγινε από το ΣΟΕ, αλλά της αλλαγής των χαρακτηριστικών με τα οποία αυτά μεταβιβάστηκαν, αφού στα συμβόλαια των ανταλλαγών τα χαρακτηριστικά των ακινήτων είναι διαφορετικά από τα χαρακτηριστικά τους που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των εκθέσεων εκτίμησης του ΣΟΕ.
γ) Επειδή επιχειρείται η σύγκριση των εκτιμήσεων του ΣΟΕ με τις «αντικειμενικές» αξίες προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουμε ότι:
Η αγοραία αξία ενός ακινήτου διαμορφώνεται και μεταβάλλεται υπακούοντας στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, στα πλαίσια της τοπικής αγοράς ακινήτων. Είναι η πραγματική «αγοραία» ή «εμπορική» αξία ενός εμπορεύματος (περιουσιακού στοιχείου).
Αντίθετα η «αντικειμενική» αξία έχει επινοηθεί για καθαρά -και μόνο- φορολογικούς σκοπούς και είναι ένας σταθερός, άκαμπτος δείκτης, που ορίζεται από το υπουργείο των Οικονομικών, το οποίο κατά διαστήματα τον αλλάζει και τον προσαρμόζει στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική για τη φορολόγηση των ακινήτων. Δεν σχετίζεται ούτε συσχετίζεται η «αντικειμενική» με την αγοραία αξία. Ούτε θεσμικά ούτε ουσιαστικά.
Οι δύο αξίες μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να διασταυρωθούν και να συμπέσουν. Συνηθέστατα δεν συμπίπτουν και, κατά κανόνα, η αντικειμενική είναι από λίγο ως πολύ χαμηλότερη της αγοραίας, ανάλογα και με το χρόνο που έχει διαρρεύσει από την τελευταία αναθεώρηση των «αντικειμενικών» δεικτών της μεθόδου. Όμως όχι πάντα… Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι «αντικειμενικές» αξίες είναι υψηλότερες από τις αγοραίες.
Ειδικά σε περιπτώσεις αγροτικών ή/και δασικών εκτάσεων, η «αντικειμενική μέθοδος» είναι ιδιαίτερα ανακριβής και αόριστη, διότι με αυτή γίνεται σύγκριση του μεταβιβαζομένου γεωτεμαχίου με τη βασική αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ), η οποία αναφέρεται σε «καλλιεργήσιμη γη μη αρδευόμενη με μονοετή καλλιέργεια κ.λπ.». Στην περίπτωση αυτή η μέθοδος είναι ισοπεδωτική και γίνεται με γενικευμένους συντελεστές, με συνέπεια να οδηγεί σε φορολογητέες («αντικειμενικές») αξίες, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αγοραίες.
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις δασικών εκτάσεων, η ασάφεια είναι ακόμα μεγαλύτερη και η «αντικειμενική» μέθοδος του υπουργείου των Οικονομικών παρουσιάζει τεράστιες αποβάσεις από την αγοραία αξία. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί οκαθορισμός της αντικειμενικής αξίας ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, όπου για εισπρακτικούς λόγους, σε πολλές περιπτώσεις, η «αντικειμενική» αξία υπολογίζεται ίση με ποσοστό 60% της αξίας των αντίστοιχων χέρσων αγροτεμαχίων. Στην πραγματικότητα οι δασικές εκτάσεις έχουν αγοραία αξία πολύ μικρότερη (το πολύ υποδεκαπλάσια -10%- της «αντικειμενικής» αξίας των αγροτεμαχίων, δηλαδή λίγα δεκάλεπτα έως ελάχιστα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).
Προφανώς ο συντελεστής 60% ορίσθηκε όταν, σύμφωνα με το νόμο, επιτρεπόταν η οικιστική ανάπτυξη ποσοστού 10% των δασικών εκτάσεων, δυνατότητα που σήμερα έχει καταργηθεί.
Παρ’ όλα αυτά, η «αντικειμενική μέθοδος εκτίμησης δασών συνεχίζει να χρησιμοποιείται παράνομα από τις ΔΟΥ και μάλιστα να συγκρίνονται τα αποτελέσματά της με τις εκτιμήσεις αγοραίων αξιών του ΣΟΕ. Για τους λόγους αυτούς η «μέθοδος “αντικειμενικού προσδιορισμού” της φορολογητέας αξίας μεταβιβαζομένων ακινήτων» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δεν θεωρείται και δεν λαμβάνεται υπόψη ως εκτιμητική μέθοδος. Αντίστοιχες «αντικειμενικές» μέθοδοι υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Αλλά σε καμία δεν χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση της αγοραίας αξίας ακινήτων.
Από όσα αναφέρονται προηγουμένως θεωρούμε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο» του ΣΟΕ εξάντλησε όλες τις δυνατότητες ελέγχου του εκτιμητικού έργου του Σώματος που σχετίζεται με το λεγόμενο «σκάνδαλο» του Βατοπαιδίου, μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η εμπλοκή του ΣΟΕ στην όλη διαδικασία περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων. Το Σώμα δεν έχει καμία ανάμειξη σε θέματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτιμηθέντων ή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι εκθέσεις εκτίμησης κατά τη σύνταξη των συμβολαίων, μετά την παράδοσή τους από το ΣΟΕ στην ΚΕΔ. Ο υπογράφων, καταθέτοντας σε δύο Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής για το Βατοπαίδι, κατήγγειλε ότι τυχόν ζημία του Δημοσίου από τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου, οφείλεται στην αλλαγή των χαρακτηριστικών με τα οποία τα ακίνητα περιγράφονται στα συμβόλαια μεταβίβασης, που είναι διαφορετικά από εκείνα με βάση τα οποία έγιναν οι εκτιμήσεις (δηλαδή αλλαγή χρήσης γης από δασική έκταση σε άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα).
Θεωρούμε ότι απαντήσαμε στα ερωτήματα που μας τέθηκαν, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία και διατελούμε.
Με τιμή,
Καθηγητής Ιωάννης Α. Μουρμούρας,
Πρόεδρος του ΕΣ.ΣΟΕ


newdemocracy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: