Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Γιατί ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Τους κάλεσε να ακολουθήσουν την Τζάκρη

Περαιτέρω μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 154 βουλευτών επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μπλόκο» στην κυβέρνηση σε τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες, με στόχο την περαιτέρω μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 154, πλέον, βουλευτών, σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε από τα ανοίγματα, που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας σε βουλευτές, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, με τη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα μείζονα νομοθετήματα, που θα... παρουσιάσει στη Βουλή η κυβέρνηση και με αυτό τον τρόπο να θέσει ισχυρά διλήμματα στους βουλευτές, που έχουν εμφανίσει τάσεις διαφοροποίησης. Ψηφοφορίες σε θέματα όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, αλλά και ο προϋπολογισμός ή το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θα αποτελέσουν κρίσιμα τεστ για την κυβερνητική συνοχή. Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει τις ψηφοφορίες και τις κοινοβουλευτικές αυτές συγκρούσεις ακόμη πιο ενδιαφέρουσες, αφού άφησε να εννοηθεί ότι η στάση των βουλευτών θα συνεκτιμηθεί για μία μελλοντική συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται πρωτίστως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν ότι η επόμενη μέρα των εκλογών ανήκει σε ένα κεντροαριστερό συνασπισμό και σε συνεργασίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, εφόσον η αυτοδυναμία είναι εξαιρετικά δύσκολος στόχος.

Είναι χαρακτηριστικό το νεύμα που κάνει ο κ. Τσίπρας σε αυτούς τους βουλευτές δηλώνοντας στην Αυγή: «Όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο». Μάλιστα σημειώνει ότι τους αναγνωρίζει «πολιτική αξιοπρέπεια».

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει και θέλει να προλάβει και κάτι άλλο
Την προσπάθεια μνημονιακών κέντρων να ενισχύσουν την ισχνή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, επαναφέροντας τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. 
Το άνοιγμά του ουσιαστικά απευθύνεται και στους βουλευτές του Φώτη Κουβέλη, αλλά έχει στόχο να απελευθερώσει και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που βλέποντας ότι εφόσον επανέρχονται δυνάμεις από τη ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό μπλοκ δεν θα κατηγορηθούν ότι ρίχνουν την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας κάποιο νομοσχέδιο.
Γιάννης Μακρυγιάννης

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Βενιζέλος εναντίον Τσίπρα: Απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας

«Ντροπή, κύριε Τσίπρα. Η απάντηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα σας δοθεί επίσημα και κατά πρόσωπο» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάζει στήριξη σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν επιλέξουν να ρίξουν την κυβέρνηση

Απαντώντας στο κάλεσμα αποστασίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πράσινους βουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα ως «αλαζόνα του μικροπολιτικού του νεοπλουτισμού».

«Απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας», «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και «πολιτική αλητεία» προσάπτει με δήλωσή του στα «Νέα» ο κ. Βενιζέλος στον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το «προσκλητήριο» που απηύθυνε ο δεύτερος σε βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος σε συνέντευξή του στην «Αυγή».

Η δήλωση Βενιζέλου:

«Η απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζει βεβαίως τη θεσμική και πολιτική του ευτέλεια. Αποδεικνύει την τραγική έλλειψη δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ήθους. Δείχνει ότι η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όποιοι την καθοδηγούν δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις ευαισθησίες, τις μνήμες και την ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης που ο Ανδρέας Παπανδρέου ταύτισε μεταδιδακτορικά με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας – αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει το στρατηγικό του αδιέξοδο και να καλύψει τη γκάφα της πρότασης μομφής – υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκλαμβάνει ως ζήτουλες μιας βουλευτικής έδρας, εκφράζοντας την ακατάσχετη αλαζονεία του μικροκομματικού του ‘νεοπλουτισμού’. Δεν καταλαβαίνει προφανώς αυτό που του είπα στη Βουλή: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα – συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα παράταξη.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σηκώνει τώρα το βάρος της ευθύνης για την οριστική έξοδο από της Πατρίδας μας από το Μνημόνιο και την κρίση. Δεν στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει τον τόπο. Δεν προσχώρησε σε πολιτικές άλλων, εφαρμόζει τη μόνη υπάρχουσα εθνική στρατηγική που πρώτο και αρχικά μόνο του εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, πληρώνοντας δυσανάλογο κόστος στο όνομα της Ιστορίας που βάζει τον καθένα στα πραγματικά και τελικά του μεγέθη. Τι μπορεί να καταλάβει όμως από αυτά ο εκφραστής του δήθεν ριζοσπαστικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού που εκφράζει την ακινησία, το παλιό, τα προνόμια και τον συντηρητισμό της χειρότερης όψης της Μεταπολίτευσης; Τι μπορεί να καταλάβει από αυτά κάποιος που επενδύει πολιτικά στην καταστροφή της χώρας και στεναχωριέται βλέποντας την προοπτική εξόδου από την κρίση; Ο λόγος του κ. Τσίπρα είναι άσφαιρος. Υπάρχει όμως και θέμα θεσμικό και ηθικό ακόμη και όταν δεν υπάρχει θέμα πρακτικό. Από αυτήν και μόνο τη σκοπιά η απάντηση μας είναι: Ντροπή, κύριε Τσίπρα. Η απάντηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα σας δοθεί επίσημα και κατά πρόσωπο την Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδό της με αντικείμενο την προστασίας των κοινοβουλευτικών θεσμών και ηθών από νέες μορφές πολιτικής αλητείας».