Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ελληνικά χαμόγελα στο Βερολίνο!


Απολύτως ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική αντιπροσωπεία μετά την συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο...

Υπήρξε ουσιαστική αναγνώριση από την Γερμανίδα καγκελάριο της ελληνικής προόδου λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κ. Μερκελ πιστοποίησε ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 δεσμεύει την Γερμανική κυβέρνηση. 

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόλις η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και βρίσκεται στην σωστή πορεία τότε θα προχωρήσει σε κινήσεις ελάφρυνσης...

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014 , όταν και η Eurostat θα ανακοινώσει επίσημα το ύψους του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος..

Επίσης στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση γιατί η κ. Μερκελ σημείωσε δημοσίως ότι για να δεις το τελικό πόσο του δημοσιονομικού κενού θα πρέπει να περιμένεις μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που αποτελεί ελληνική θέση συμπληρώνοντας ότι το ποτήρι θα πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο. 

Ο πρωθυπουργός με διπλωματικό τρόπο πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Νταισενμπλουμ, κυβερνητικές πηγές μάλιστα τις απέδιδαν σε έσω ολλανδικές διαμάχες και σε μια προσπάθεια να δείξει ο κ. Νταισενμπλουμ ότι είναι αυστηρός...

Iσχυρό κίνητρο προς την πλευρά της τρόικας χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές την τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, ενώ 

Αύριο εκτός από την ομιλία του στο συνέδριο ο κ.Σαμάρας θα έχει πιθανόν κατ ιδίαν συνάντηση και με τον Βολφρανγκ Σόι Μπλε..



Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα 

Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο!

Σαμαράς: Το ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης εγκαινιάζεται τον επόμενο μήνα, με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της με την δική μας βοήθεια, δήλωσε πριν από λίγο η Άγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε αναφορά και πάλι στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όπως σημείωσε μαζί με τις μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την ύφεση, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα αποτελέσματα προόδου της χώρας και τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά.
Ειδικότερα η Γερμανίδα Καγκελάριος εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση.

"Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την Τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της".

Στην επιτυχία της Ελλάδας με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό αναφέρθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς παίρνοντας το λόγο μετά τις δηλώσεις της Μέρκελ.

«Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θέλουμε να τελειώνουμε με τα δύσκολα το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Στη συνέχει ο πρωθυπουργός πέρασε σε μια σημαντική προαναγγελία για το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο όπως ανέφερε θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα, με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ , ενώ τα 100 εκατ. θα προέλθουν από την KfW.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης: Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο για τη συνεχή της στήριξη. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν, όταν σας μιλούσα από την ίδια θέση.

Σχετικά με την συμφωνία για την τρόικα ο πρωθυπουργός ανέφερε: εν θέλω να συζητήσω δημόσια για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες μέρες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει και τελική συμφωνία», ενώ ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψή του στο Βερολίνο δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα κονδύλια. Η ανάπτυξη θα απαλείψει το έλλειμμα, σημείωσε ο Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια στους πολίτες που την χρειάζονται» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: