«Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με αναλύσεις. Θα σταθώ όμως στο πιο βασικό που είναι ο ρατσιστικός για τους Έλληνες ασθενείς μνημονιακός στόχος για τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό του 2014 στα 2 δισ. ευρώ.
Πιστεύω ότι η εξαθλίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης είναι μία νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας καθώς το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ που προσδιορίστηκε αυθαίρετα για το 2014, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την κοινωνία μας.
Μια χώρα και μια κοινωνία που ήδη δοκιμάζεται τραγικά στην πρόσβαση των ασθενών και όχι μόνο...».
Δεν πρόκειται για τα λόγια κάποιου δημαγωγού της δεξιάς και αριστεράς που χτίζει καριέρα πουλώντας σε ιθαγενείς την ιδέα που κυριαρχεί σε σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, πως για τη χρεοκοπία της Ελλάδας φταίει το μνημόνιο. ...Ούτε είναι απόσπασμα από τα τετριμμένα λογύδρια συνδικαλιστών γιατρών ή νοσοκομειακών που μέσω της υπεράσπισης της ανεξέλεγκτου κόστους φαρμακευτικής δαπάνης της δήθεν δωρεάν υγείας πλουτίζουν σε βάρος των άλλων...
Είναι απόσπασμα από την επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Κ. Φρουζή στο 11ο αγκρήτιο φαρμακευτικό συνέδριο.
Ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη δεν δίστασε να δηλώσει αγανακτισμένος με την εξοργιστική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία.
«Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει bed and breakfast -μόνο ύπνο και πρωινό, δηλαδή- καθώς φάρμακα δεν έχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φρουζής σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, την ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με σκοπό να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση που εκτιμούν ότι θα ξεσπάσει αν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στα 2 δισ. ευρώ. Ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Φρούζης, τείνουμε να χάσουμε 3 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας στην Ελλάδα...».
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αν θυμάμαι καλά ανέβηκε από το 2000 μέχρι το 2008 από τα 800 εκατ. το χρόνο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.
Σ’ αυτήν την περίοδο δεν είχαμε κάποιο δραχμικό πληθωρισμό που κάλπαζε, ούτε υπάρχουν διαπιστώσεις πως οι Έλληνες άρχισαν να αρρωσταίνουν περισσότερο.
Είναι προφανές πως αυτή την περίοδο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για να πλουτίσουν κάποιοι σε βάρος του φορολογούμενου.
Είναι προφανές πως γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν έχτισαν βίλες και απέκτησαν καταθέσεις στην Ελβετία και σε άλλους εξωτικούς προορισμούς. Δεν πιστεύω πως το έκαναν με μοναδικό αντάλλαγμα ταξιδάκια και συνέδρια.
Είναι προφανές πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κέρδισαν τη μερίδα του λέοντος από αυτή τη σπατάλη. Ανάλογα κέρδισαν και τα φαρμακεία που εκτελούσαν τις συνταγές με προκαθορισμένα υψηλά περιθώρια κέρδους.
Πόσα δισ. προστέθηκαν μεταξύ 2000 και 2008 στο δημόσιο χρέος από την εξωφρενική άνοδο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης;
Οι γιατροί που καταλαμβάνουν τα νοσοκομεία διαμαρτυρόμενοι πως δεν υπάρχουν γάζες και διεκδικούν δημόσια δωρεάν υγεία, γιατί δεν έπρατταν ανάλογα όταν εκτοξεύονταν και πλούτιζε όλο το κύκλωμα σε βάρος του λαού;
Γιατί τα μοναδικά σκάνδαλα χρηματισμού γιατρών που χρέωσαν το δημόσιο σύστημα με εκατομμύρια δεν τα αποκάλυψαν ελληνικές εταιρείες φαρμάκου που νοιάζονται για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής του ελληνικού λαού, αλλά μια αμερικάνικη που πουλάει ιατρικό υλικό για ορθοπεδικούς;
Βλέπε:Το μνημόνιο αφαιρεί χρόνια από τους Έλληνες...
Για την ελληνική χρεοκοπία τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κομματικό, πελατειακό, συντεχνιακό κράτος και συνδικαλιστικό παρακράτος που συνδιοικεί. Μεγάλη ευθύνη φέρνουν και οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις που απομυζούν το κράτος και μέσω των φόρων τους Έλληνες πολίτες.
Τους όρους όμως σε μια κοινωνία και σε μια οικονομία, άρα και στο επιχειρείν τους θέτει πάντα το κράτος. Το κράτος είναι αυτό που εκτρέφει τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις για να ασκεί έλεγχο στην οικονομία αλλά και να διαφθείρονται από αυτές οι λειτουργοί του.
Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του φαρμάκου δείχνουν μια πλευρά αυτών που θίγονται από την εφαρμογή του μνημονίου και δεν είναι μόνο όσοι τους μειώνεται η σύνταξη ή ο μισθός στο δημόσιο.
Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που άλλοι νέμονταν τα "φιλέτα" και άλλοι βολεύονταν με τα "κόκαλα".
Οι αντιδράσεις που δέχεται ο υπουργός Υγείας από όλο το σύστημα είναι ενδεικτικές των συμφερόντων που θίγονται. Οφείλει να προχωρήσει πριν του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια όπως το τράβηξαν παλαιότερα στον Αλέκο Παπαδόπουλο...
Από τις ελάχιστες μεταρρυθμιστικές εξαιρέσεις στη γενικότερη κυβερνητική ραθυμία και παράλυση. Οι αντιδράσεις το επιβεβαιώνουν αυτό.
Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr
Σχόλιο: Προσωπικό παράδειγμα.
Είμαι υπερτασικός και το φάρμακο που παίρνω κόστιζε πριν το ευρώ 3. 000 δρχ, περίπου 9 Ευρώ δηλαδή.
Γύρω στο 2011, πριν αρχίσει η μείωση των τιμών, το κόστος του φαρμάκου ήταν 62 ευρώ, δηλαδή περίπου 7 φορές επάνω. Σήμερα, το ίδιο φάρμακο κοστίζει 12, 5 Ευρώ.
Συμπέρασμα.
Καμία ή σχεδόν καμία υπερσυνταγογράφηση. Το δώρο το έκαναν οι διάφοροι υπουργοί προς σχεδόν όλους τους σχετιζόμενους με το φάρμακο, αυξάνοντας την τιμή των φαρμάκων. Από φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακοπώληδες, γιατρούς (τα μπόνους τους), ιατρικούς επισκέπτες (υπήρχε άφθονο χρήμα για να πληρώνονται κι αυτοί). Και φυσικά και οι υπουργοί έπαιρναν το κάτι τις τους γι' αυτή την "εξυπηρέτηση".
Όλα τα άλλα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".
Υπάρχει βέβαια κι ένας συγκεκριμένος σκοπός. Να πουληθούν στην Ελλάδα τα άσχετα και επικίνδυνα σκευάσματα της TEVA. Που τα έχουν απορρίψει όλες οι χώρες, εκτός της Γερμανίας. Που έχει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας στον κόσμο.
Πηγή:www.capital.gr
Όλα τα άλλα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".
Υπάρχει βέβαια κι ένας συγκεκριμένος σκοπός. Να πουληθούν στην Ελλάδα τα άσχετα και επικίνδυνα σκευάσματα της TEVA. Που τα έχουν απορρίψει όλες οι χώρες, εκτός της Γερμανίας. Που έχει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας στον κόσμο.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου