Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είχε πτωχεύσει το 1989

Ερέθισμα για συζητήσεις επί συζητήσεων, αναμένεται να δώσει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που θα παρουσιαστεί στις 25 Φεβρουαρίου και με το οποίο επιχειρείται η αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας,  κατά την περίοδο 1990-1993.
Το βιβλίο ( εκδόσεις Εστία) το οποίο έχει επιμεληθεί  συντακτική επιτροπή με επικεφαλής τον πρ. υπουργό  Ιωάννη Παλαιοκρασσάς, περιέχει στοιχεία και πίνακες για όσα έγιναν κατά την εξεταζόμενη τριετία, για να αντιμετωπιστεί το χρέος της χώρας.
Στην εισαγωγή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μετά την πολιτική του «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα», το 1989 η χώρα είχε πτωχεύσει...

«Είχα πει» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός «ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω τη ζωή των Ελλήνων αλλά θα τους ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά σήμερα ότι τα μέτρα που έλαβε, παρά την αντιδημοτικότητά τους, έριξαν τον πληθωρισμό κάτω του 11% το 1994, ενώ αποδίδει σημασία σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογήθηκαν (μετρό Αθηνών, Αττική Οδός, αεροδρόμιο Σπάτων, γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Εγνατία Οδός).
Την πτώση της κυβέρνησης την αποδίδει στο γεγονός ότι, στη ΝΔ, «επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση».
Στο βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται σήμερα και επιβλήθηκαν από την τρόικα, είχαν ξεκινήσει ή έγιναν την τριετία 90-93 και όπως υποστηρίζει για αυτό η κυβέρνηση του πολεμήθηκε από κόμματα και συντεχνίες.
Εκτιμά, τέλος, ότι μόνο η πρώτη τετραετία Σημίτη είχε μεταρρυθμιστικό όραμα και πολιτικό στόχο, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά παρ' όλα αυτά μιλάει για «μισή προσπάθεια που έκανε ο Σημίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: