Με τη φορολογική βουλιμία της κυβέρνησης αποθαρρύνεται ακόμα και ο πιο τολμηρός επενδύτης ενώ το περιβάλλον στην αγορά καθίσταται συνεχώς δυσμενέστερο
Άρθρο του κ. Πέτρου Δούκα
Με τόσο βαρύ φορολογικό σύστημα, δύσκολα θα έρθει να επενδύσει κανείς στη χώρα μας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, κλπ.
Ποιός σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του σε μιά χώρα με τόσο βαρείς (40-45%) φορολογικούς συντελεστές και... με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, αλλά και στην φορολόγηση των ακινήτων (άσε την παντελή έλλειψη ρευστότητας και τραπεζικού δανεισμού).
Όσον αφορά την υπερφορολόγηση των ακινήτων, οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί τις φοβερές επιπτώσεις της.
Να τι προκαλεί η υπερφορολόγηση:
1. Μειώνει την απόδοση των ακινήτων και άρα την αξία τους.
2. Οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του επενδεδυμένο σε ακίνητα, θεωρώντας τα ασφαλέστερη επιλογή. Πέφτοντας η αξία των ακινήτων, πέφτει και η
περιουσία των Ελλήνων με όλες τις συνέπειες για την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
3. Έχει αφανισθεί η οικοδομική δραστηριότητα και η απασχόληση στον κλάδο αυτό, αλλά και
4. Οι δανειζόμενοι υποθηκεύουν ακίνητά τους για να δανειστούν από τις τράπεζες. Όταν πέφτει η αξία των ακινήτων τους, οι τράπεζες ζητάνε «διπλάσια» ακίνητα για τον ίδιο δανεισμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παροχή δανείων και η ρευστότητα! Και κάτι άλλο:
5. Η υπερφορολόγηση των ακινήτων σε συνδυασμό με την ύφεση, αναγκάζει πολύ κόσμο να πουλήσει «κοψοχρονιάς». Κερδισμένοι βγαίνουν, αθόρυβα, οι «έχοντες και κατέχοντες». Αναδιανομή από την αστική τάξη στους πλούσιους (=σε όσους έχουν παραμείνει πλούσιοι).
Κάποιες Προτάσεις:
1. Αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών και αντικατάσταση της σχετικής νομοθεσίας μας με κάποια παραλλαγή αυτής των ΗΠΑ.
2. Κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας (με εξαίρεση τους πολιτικούς και τις οικογένειές τους), που είναι παγκόσμια ελληνική ευρεσιτεχνία και καταταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας. Οι φορολογικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι φρένο στις προσπάθειές τους.
3. Ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό (με εξαίρεση τους πολιτικούς!).
4. Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5% (οι εισπράξεις είναι απογοητευτικές ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν συναλλαγές).
5. Μείωση του φόρου κληρονομιάς στο 2%. Ποιό παιδί σήμερα θα μπορούσε να κληρονομήσει σήμερα ό,τι ακίνητο έχει απομείνει στους γονείς του;
6. Μείωση του Φόρου μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στο 0,4% (το σημερινό καθεστώς είναι «σοβιετικού» τύπου), λαμβάνοντας υπ’ όψη πως οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρώσει φόρους εισοδήματος και κληρονομιάς για να αποκτήσουν την σημερινή περιουσία τους! Όλοι αυτοί οι φόροι στα ακίνητα, αυξάνουν το marginal cost των επενδύσεων σε ακίνητα, μειώνουν την τελική τους 'απόδοση', και άρ μειώνουν και την εμπορική τους αξία! Έτσι αποτρέπονται και οι επενδύσεις σε αυτά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων!
7. Κατάργηση των απαγορευτικών διατάξεων σχετικά με τις επενδύσεις από offshore εταιρείες. Οι διατάξεις αυτές, αντί να ενθαρρύνουν, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Όσες εταιρείες αποδεικνύουν την νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων τους, να μπορούν να επενδύουν με το ίδιο φορολογικό καθεστώς που επενδύουν οι εγχώριες.
8. Ο συντελεστής δόμησης 200 μ2 ανά 4 στρέμματα, να εφαρμόζεται αναλογικά και για οικόπεδα με μεγαλύτερη επιφάνεια, ώστε να μειωθεί το κίνητρο συνεχούς κατάτμησης που προκαλεί προβλήματα στην οδοποιία, στην αποχέτευση, στην ηλεκτροδότηση, αλλά και, ιδιαίτερα, στο φυσικό περιβάλλον.
9. Στο ζήτημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών, η απλούστευση των διαδικασιών να μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή μιας απλής δήλωσης από πλευράς του μηχανικού και με την απόλυτη ευθύνη του- σχετικά με τα στοιχεία του οικοπέδου και με την τήρηση των νόμιμων όρων δόμησης και των σχετικών κανονισμών. Η εξακρίβωση των στοιχείων που έχει δηλώσει ο μηχανικός θα διενεργείται σε βάθος χρόνου με αυστηρές ποινές για τους παρανομούντες.
10. Τέρμα στα αυθαίρετα: Κάθε αρμόδιος υπάλληλος να «χρεώνεται» μια περιοχή που θα την παρακολουθεί συστηματικά δορυφορικά και με επιτόπιους ελέγχους. Οι ποινές για τους παραβάτες να είναι άμεσες και αυστηρότατες.
Για τα ήδη διακατεχόμενα ή καταπατημένα ακίνητα και για τα «αυθαίρετα» κτίσματα και τους «οικισμούς» που υπάρχουν για πάνω από 25 χρόνια να θεσμοθετηθεί η «τακτοποίησή» τους, αλλά με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όσες περιπτώσεις δεν αποτελούν «καραμπινάτες» αυθαιρεσίες, κλπ.
Από το 2005 είχα καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για το θέμα αυτό που αφορά 300 χιλιάδες φτωχότερους, κυρίως, συμπολίτες μας. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα αποκτήσουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου