Κρασιά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να προβάλλουν στην παγκόσμια αγορά οι Ελληνες παραγωγοί μέσω δύο προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προϋπολογισμού που προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Το ένα πρόγραμμα αφορά οινοπαραγωγούς που επιθυμούν να εξάγουν τα κρασιά τους σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Βραζιλία (με τίτλο «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών») και μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2013 στη...
Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων.
Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά ομάδες παραγωγών (Μέτρο 133) για την προώθηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων...
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα για τους οινοπαραγωγούς «τρέχει» για 4η χρονιά και προκηρύχθηκε η ένταξη νέων δικαιούχων στο μέτρο για την κάλυψη αδιάθετου ποσού ύψους 800.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα για τους οινοπαραγωγούς «τρέχει» για 4η χρονιά και προκηρύχθηκε η ένταξη νέων δικαιούχων στο μέτρο για την κάλυψη αδιάθετου ποσού ύψους 800.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους ενδιαφερομένους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξης στο μέτρο και με περιορισμένο ύψος προϋπολογισμού λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των δράσεων (περίπου 4-5 μήνες) έως την 31η/7/2013, που είναι η ημερομηνία λήξης εκτέλεσης των δράσεων. Το προτεινόμενο ύψος προϋπολογισμού θα είναι έως 100.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του μέτρου αφορά τη χρονική περίοδο 2010-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 36,3 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού κρασιού στις σημαντικότερες αγορές τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία κ.ά., καθώς και στη μεγιστοποίηση των οφελών των ελληνικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιητικών επιχειρήσεων. Το μέτρο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ενισχύεται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους, 30% από εθνικούς και το 20% από την ιδία συμμετοχή των δικαιούχων.
Επιλέξιμοι οίνοι για να ενταχθούν στο μέτρο είναι κρασιά με προστατευμένη ονομασία προέλευσης ή και προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη.
Δικαιούχοι του μέτρου στήριξης είναι επιχειρήσεις (ιδιωτικές και συνεταιριστικές), καθώς και επαγγελματικές οργανώσεις, διεπαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών ή δημόσιοι οργανισμοί.
Σε ό,τι αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες, για τις οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι:
•Δημόσιες σχέσεις, μέτρα προώθησης του προϊόντος ή διαφήμισης.
•Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις διεθνούς σημασίας.
•Ενημερωτικές εκστρατείες.
•Μελέτες νέων αγορών, αναγκαίες για τη διερεύνηση των εμπορικών διεξόδων.
Ειδικότερα, τα παραπάνω αφορούν καταχωρίσεις στον Τύπο, διαφήμιση στο Διαδίκτυο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, δημιουργία ιστοσελίδας, παραγωγή φυλλαδίων, εντύπων, επιδείξεις στα σημεία πώλησης (γευσιγνωσίες), συμμετοχή σε εμπορικές ή άλλες εκθέσεις, ομαδικά εκθεσιακά περίπτερα που παρουσιάζουν προϊόντα από διάφορα κράτη.
Ποιοι αγρότες έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Το δεύτερο πρόγραμμα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων είναι ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες παραγωγών γεωργικών προϊόντων, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που απαρτίζονται αποκλειστικά από δικαιούχους του Μέτρου 132 του ΠΑΑ «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων». Ενισχύονται επιχειρησιακά σχέδια δράσης μέγιστης διάρκειας 3 ετών, που περιλαμβάνουν επιλέξιμες δράσεις ενημέρωσης, προώθησης και διαφήμισης ενός συγκεκριμένου προϊόντος ποιότητας στην εσωτερική αγορά.
Η δημόσια δαπάνη, που χορηγείται ως ενίσχυση ανέρχεται στο 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών και η ιδιωτική συμμετοχή των δικαιούχων στο 30%. Το μέγιστο ποσό επιλέξιμου προϋπολογισμού, ανά δικαιούχο ομάδα παραγωγών, ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Ειδικά για τα επιχειρησιακά σχέδια που θα υποβληθούν μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου η διάρκειά τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε η αποπληρωμή τους να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους 2015.
Η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια το ηλεκτρονικό αρχείο, η εκτυπωμένη αίτηση και ο φάκελος υποψηφιότητας υποβάλλονται στη Μονάδα Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητας (Λεωφ. Αθηνών 54-56, 104 41 Αθήνα).
Πληροφορίες:
Υπεύθυνη εφαρμογής του Μέτρου για τους οινοπαραγωγούς: Αμ. Παπαγιαννοπούλου, τηλ. 210 2124173, email: ax2u043@minagric.gr . Οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στη διεύθυνση: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/enimerosiproothisigeorproionton/626-proothisioinou.html.
•Για το Μέτρο 133, περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη Μονάδα Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (τηλέφωνα επικοινωνίας 210-5275249, -251, -084) και στους διαδικτυακούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr
www.exipno.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου