Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οι Καραμανλήδες είναι ξανά εδώ!


Τα ..."κρυφά" μηνύματα του Κώστα Καραμανλή στο άρθρο - παρέμβαση


Η λέξη - κλειδί, η αναφορά στον Μητσοτάκη και η καραμανλική κληρονομιά
Αίσθηση προκάλεσε χτες, το "εναρκτήριο λάκτισμα" του Κώστα Καραμανλή του ...Γ', με άρθρο του, για πρώτη φορά σε κεντρικό ΜΜΕ. 
Ο νεώτερος Καραμανλής, εξέφρασε τις απόψεις του στην εφημερίδα "Βήμα", κάτι που έδωσε αρκετή τροφή για το πως κινείται η μεγάλη "κοιτίδα" της κεντροδεξιάς, που λέγεται καραμανλισμός.
Ας δούμε μερικά σημεία του κειμένου που έχουν ενδιαφέρον και μπορεί να "αποκωδικοποιούν" και να διαφωτίσουν κάποια πράγματα:

1) Ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος δεν χρησιμοποίησε την λέξη "αποκρατικοποιήσεις", αλλά την λέξη "ιδιωτικοποιήσεις". Με αυτό τον τρόπο πήρε αποστάσεις από την φρασεολογία της σημερινής πολιτικής σκηνής και πήγε ένα βημα παραπέρα. Μίλησε "σκληρά" με όρους μέλλοντος, θέλοντας προφανώς να δώσει το στίγμα του. Την ώρα που γίνεται πολύς λόγος για "αποκρατικοποίησεις", εκείνος χρησιμοποίησε έναν όρο, αντιδημοφιλή μεν, που όμως στο μέλλον μπορεί να έρθει εκ των πραγμάτων "βίαια" στο προσκήνιο. Με αυτόν τον τρόπο, προφανώς θέλησε να υπενθυμίσει και τον φιλελευθερισμό, συνδέοντας τα λεγόμενα του, με την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ.
2) Έκανε αναφορά στην κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη. "Η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων" λέει "ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1990". Στα χνάρια του εξαδέρφου του και πρώην πρωθυπουργού, αναφέρθηκε δηλαδή στον κεντρώο χώρο, στον οποίο πάντα απευθύνονταν οι Καραμανλήδες. Η αναφορά αυτή θεωρείται έμμεσο άνοιγμα και στους κεντρώους "μητσοτακικούς", θεωρώντας τους διαχρονικό κομμάτι της παράταξης.
3) "Σήμερα όσοι δεν ζουν σε κομματικά γραφεία, αλλά στην πραγματική ζωή...". Με αυτή την φράση θέλησε όχι μόνο , να πετάξει από πάνω του τον "γόνο", αλλά να συνδυάσει τον άνθρωπο της αγοράς και τον πολιτικό, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να θεωρείται ένας καλός συνδυασμός για όσους εμπλέκονται με τον δημόσιο βίο.4) "Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθεί από την ξεπερασμένη αριστερή ρητορική περί ξεπουλήματος". Με αυτή την φράση υπενθύμισε τις δεξιές καταβολές του, κάνοντας επίθεση στην αριστερά, απευθυνόμενος στο θυμικό του δεξιού ψηψοφόρου.
5) Δεν υπέγραψε το άρθρο με καμία κομματική ιδιότητα, αλλά με την επαγγελματική του (υποστηρίζοντας αυτό που γράψαμε παραπάνω) αλλά και με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ του Ιδρύματος Κων/νος Καραμανλής, παίρνοντας ουσιαστικά αυτός την σκυτάλη του Καραμανλισμού.
Το βέβαιο είναι πως το άρθρο του ήταν ιδιαίτερα προσεγμένο και είχε ουκ ολίγα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, υπενθυμίζοντας πως οι Καραμανλήδες είναι ξανά εδώ.
Σ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: