Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Σεισμός στο ελληνικό πολιτικό σύστημα από τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και ωρών σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου έχουν επιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς 
στο πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας τρία συγγενικά του πρόσωπα. Ο πρώην υπουργός διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι θέλουν να περιορίσουν την υπόθεση μόνο στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  ...
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν να περιορίσουν την υπόθεση μόνο στον Παπακωνσταντίνου
«Ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή,που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για εμπαιγμό. Για μια εκ νέου προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για τίς εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στρέφεται και εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,Ευάγγελου Βενιζέλου.«Αλήθεια ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα δεν έχει ευθύνες;Το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου τον καθιστά άμοιρο ευθυνών; Δεν γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός το περιεχόμενο της λίστας; Η Ν.Δ και ο κ Σαμαράς δεν γνώριζαν πριν και μετά τις εκλογές για την ύπαρξη της λίστας; Γιατί συνέβαλαν με τη στάση τους στην προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση;»,είναι τα ερωτήματα που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.Επικρίνει δε στην κυβέρνηση πώς επιχειρεί να «πειράξει», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του την ίδια την έρευνα περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο. Και καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι η κάθαρση είναι αναγκαία διαδικασία για να ξαναποκτήσει ο λαός εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στις δικές του δυνάμεις.




Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
"Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό", δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.
"Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν 'εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ'", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


ΔΗΜΑΡ: Πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης

«Η πολιτική πρωτοβουλία της Βουλής, για τη διερεύνηση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών, οι οποίες προκύπτουν, από σαφείς ενδείξεις, όπως αποτυπώνονται στο φάκελο που διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο, πρέπει να στοχεύει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο», υπογραμίζει η ΔΗΜΑΡ,σε ανακοίνωσή της για τίς εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στην ανακοίνωση προστίθεται,ακόμη, ότι η ΔΗΜΑΡ ανέδειξε πρώτη τη σημασία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και με δηλώσεις του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ενω θα πρωτοστατήσει στην πλήρη αξιοποίηση, τόσο αυτής της λίστας, όσο και όλων των άλλων, που υπάρχουν για τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί το δημόσιο συμφέρον.Η κοινωνία,που δοκιμάζεται απαιτεί και τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απόδοση ευθυνών, αλλά και την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.



Πάνος Καμμένος: Ο Παπακωνσταντίνου και η συμμορία του έπρεπε να έχουν συλληφθεί
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τις αποκαλύψεις για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να έχει ήδη συλληφθεί.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου και αυτή η συμμορία έπρεπε ήδη να έχει συλληφθεί. Απλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν κατάφεραν να το κρύψουν»,

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπακωνσταντίνου και η συμμορία του, που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο έχουν παρανομήσει και έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα», και τόνισε ότι η λίστα Λαγκάρντακόμη δεν έχει δοθεί στα κόμματα».

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε μάλιστα ότι πρέπει να δεσμευθούν οι περιουσίες των εμπλεκόμενων



Η Χρυσή Αυγή
Αν η Ελλάδα ήταν σοβαρό κράτος, ο Παπακωνσταντίνου θα είχε περάσει προ πολλού από το γραφείο του ανακριτή και σήμερα θα βρισκόταν στον Κορυδαλλό. Οι επιτροπές της βουλής είναι ο έσχατος τρόπος συγκάλυψης της ανομίας ενός διεφθαρμένου συστήματος. Ο Παπακωνσταντίνου καίγεται από το σύστημα για να διασωθεί ο Βενιζέλος και κατ' επέκταση ο Σαμαράς, δηλαδή η ίδια η συγκυβέρνηση του μνημονίου.



Αλέκα Παπαρήγα: Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω από την Βουλή»" δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: