Οσο και αν φαίνεται παράδοξο, η Ελλάδα σταθεροποιείται και πάει μπροστά.
Δεν αγνοώ τον πόνο και τη δυστυχία που έχει φέρει η μεγάλη κρίση, ούτε βεβαίως παραγνωρίζω τις ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες που θα φέρει το 2013 και οι νέες περικοπές σε πολύ κόσμο.Οι Ευρωπαίοι όμως εταίροι, υπό τη μεγάλη πίεση και άλλων δυνάμεων, έχουν αποφασίσει ότι το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει τελειώσει.
Ταυτοχρόνως, η κατάσταση εξομαλύνεται στην...
υπόλοιπη Ευρώπη με την Ισπανία να αποφεύγει ενδεχομένως το πρόγραμμα με την τρόικα και την Ιταλία και τη Γαλλία να δανείζονται με λογικούς όρους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η ανάκτηση εμπιστοσύνης στη χώρα από τις αγορές, από καταθέτες που έχουν βγάλει έξω τα χρήματά τους, ακόμη και επενδυτές...
Πρόκειται για κρίσιμη παράμετρο γιατί χωρίς εμπιστοσύνη στην παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο πολύ μπορεί να κατρακυλήσει η χώρα σε μια πραγματική άβυσσο ύφεσης.
Παράλληλα γίνονται πράγματα στη χώρα.
Η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αρχίζουν να λειτουργούν. Οσο και να ισχυρίζονται κάποιοι ότι πρόκειται για επιχείρηση αντιπερισπασμού για να ξεχάσει ο κόσμος τα μέτρα, η αλήθεια είναι πως ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσοι ισχυροί στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ή στη φυλακή. Η κοινή γνώμη το βλέπει αυτό και καταλαβαίνει πως η χώρα γυρνάει σελίδα...
Γίνονται όμως πράγματα και σε επίπεδο υποδομής του κράτους, από τη διαχείριση των νοσοκομείων έως τον περιορισμό στη διακίνηση μετρητών που είναι κρίσιμος παράγοντας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αρκούν αυτά, θα πείτε, για να πάει μπροστά η χώρα; Προφανώς όχι.
Αν δεν αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπία έναντι της επιχειρηματικότητος, τίποτα δεν θα γίνει, καμιά ανάπτυξη δεν θα έλθει ποτέ. Και για να γίνει αυτό, απαιτούνται η υλοποίηση πολλών ψηφισθέντων μεταρρυθμίσεων και η τοποθέτηση ικανών και ακέραιων ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά.
Και κάτι τελευταίο.
Τον πιο σημαντικό ρόλο στο τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε τα επόμενα χρόνια θα τον έχουν οι τράπεζες.
Αν χρηματοδοτήσουν τις σοβαρές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της κρίσης και μόνο, θα έχουμε υγιή και σωστή ανάπτυξη.
Αν επικρατήσουν λογικές τακτοποίησης και ενίσχυσης εμφανώς μη βιώσιμων και κακοδιοικούμενων επιχειρήσεων για «άλλους» λόγους, ό,τι έχει απομείνει από τον ζωτικό και δυναμικό παραγωγικό ιστό θα καταρρεύσει.
Υπάρχουν ευτυχώς Ελληνες τραπεζίτες με εμπειρία, αίσθηση «πιάτσας» και ακεραιότητα που μπορούν να παίξουν τον ρόλο που απαιτεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας και του παραγωγικού της μοντέλου.
Του Αλεξη Παπαχελα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου