Η πολιτική πορεία της χώρας, εδώ, και χρόνια, κουτσαίνει και σίγουρα είναι, πλέον, η ώρα να αναζητήσουμε την αλλαγή της.
Η αναγκαία πολιτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο να ξεκινήσει από τα θεμέλια, τον επαναπροσδιορισμό των αξιών.Είναι παραπάνω από σαφές ότι επικρατεί σύγχυση στην κοινωνία, στο δημόσιο διάλογο, στην κατεύθυνση των κομμάτων.
Επομένως, στο μεταίχμιο που βρισκόμαστε, η αποσαφήνιση αξιακών εννοιών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Ο ατομικός και συλλογικός αναστοχασμός αποτελεί αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα του 2013...
Μια παραγωγική και δημιουργική κοινωνία δεν μπορεί να είναι μπερδεμένη. Έχουμε ανάγκη από διαρκείς συζητήσεις που στο τέλος θα καταλήγουν σε αποφάσεις.
Έχουμε ανάγκη από συζητήσεις για τις ηθικές αξίες που μας κατευθύνουν και καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας, όχι μόνο για τις (εφήμερες) επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής και την απουσία των θεσμών την ώρα της κρίσης. Η κοινωνική και πολιτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη, το περιβάλλον οφείλουν να κινητοποιήσουν τον ατομικό και συλλογικό στοχασμό μας.
Οι προτάσεις, οι ιδέες και η στάση του καθενός δεν είναι ουδέτερες αξιών. Αν, λοιπόν, το ζητούμενο και η πυξίδα μας για το μέλλον είναι η νέα Ελλάδα μετά την κρίση, το αξιακό πλαίσιο είναι ο μαγνητικός Βορράς που δίνει ρότα.
Πρώτα από όλα η πολιτική δεν είναι και δεν μπορεί να ασκείται χωρίς καθαρή και σαφή αξιακή βάση.
Τα νεοελληνικά παραστρατήματα περί «ηθικού και νόμιμου» είναι χαρακτηριστικά αυτής της αναγκαιότητας.
Το αξιακό πλαίσιο είναι αυτό που οδηγεί στο διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο. Είναι αυτό που θα θέσει τα όρια μεταξύ αποδεκτού και απαράδεκτου και θα διευκολύνει την επικοινωνία και το διάλογο. Οποιαδήποτε συστηματική οργάνωση είναι αναγκαίο να στηρίζεται σε αξίες για να μπορέσει να εμπνεύσει και να μακροημερεύσει.
Στο μεταίχμιο της κρίσης που βρισκόμαστε, αναπόφευκτα επικρατεί αναταραχή και σύγχυση. Έχουμε, όμως, ανάγκη από περισσότερη ουσιαστική συζήτηση και κριτική θεώρηση του τρόπου ζωής μας, ελεύθερα και θαρραλέα.
Το 2013, που φαίνεται πως οι εφιάλτες της αστάθειας στη χώρα και η περιπέτεια της πτώχευσης απομακρύνονται, είναι η χρονιά που μπορούμε να μιλήσουμε για τον «οδικό χάρτη των αξιών».
Η κοινωνία της ευκολίας, της υπερκατανάλωσης, της φοροαποφυγής, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και κυρίως της ατιμωρησίας, μπορεί μέσα στην κρίση να δώσει τη θέση της στην κοινωνία της συνέπειας, της μέγιστης προσπάθειας, της νομιμότητας και της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα. Ας τα ξαναδούμε όλα μέρες που είναι…
Καλή χρονιά!
* Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης
Follow on Twitter: @sstylianidis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου