Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Σκληρό παζάρι Ευρωζώνης - ΔΝΤ * Ολονύχτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος


Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τηρεί σκληρή στάση.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και προετοιμάζεται κοινή δήλωση από το Eurogroup, με τις λεπτομέρειες όμως για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος να παραμένουν υπό συζήτηση.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι το Eurogroup ετοιμάζει κοινή δήλωση για την Ελλάδα.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανάφεραν ότι... οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιδιώκουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, με σειρά μέτρων.

Από τα μέτρα που συζητούνται είναι η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας. Οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογά της αξίας ως και 40 δισ. ευρώ γύρω στο 30% της τρέχουσας αξίας.

Στο θέμα παρενέβη ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) λέγοντας «όχι» σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα έβλαπτε την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF Χ.Τραν τόνισε ότι το PSI «εξηγήθηκε ξεκάθαρα στους επενδυτές ως μια μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί» και προειδοποίησε ότι «αν προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση, η αξιοπιστία τους θα τεθεί σε κίνδυνο».

Ένα άλλο βήμα θα ήταν η αναστολή για 10 χρόνια καταβολής τόκων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση για την Ελλάδα 44 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τρίτο μέτρο που τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η μείωση του περιθωρίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που ισχύει σήμερα.

Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά αργά το βράδυ, λόγω διαφωνίας της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τη διάρκεια χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν για το μέλλον την απόφαση για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο 2014-2016.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: