Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Θα πρέπει να συνηθίσουμε τη λιτότητα



Την προηγούμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας. 
Διαμαρτυρήθηκαν γιατί η λιτότητα αυξάνει την ανισότητα και προκαλεί  κοινωνική αστάθεια, χωρίς να δίνει λύση στην οικονομική κρίση. 
Πράγματι η κατάσταση είναι κάπως έτσι, και η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι ζήτημα πρωτίστης σημασίας. Όμως, τα δεδομένα δείχνουν ότι θα ζήσουμε πολλά χρόνια με την λιτότητα.
Η ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και να ζούμε με λιγότερα, δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα. 
Η λιτότητα ανακατασκευάζει σταδιακά όλο τον κόσμο. Με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε πια. Δυστυχώς, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα...
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραταθεί περαιτέρω η αβεβαιότητα. Το σενάριο να ξαναζήσουν οι χώρες της ευρωζώνης, τους  ρυθμούς ανάπτυξης που βίωσαν μετά  το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπάρχει μόνο στην σφαίρα της φαντασίας. Δεν βιώνουμε στην Ευρώπη μια παροδική ύφεση, αλλά μια κοσμοϊστορική αλλαγή. Και πρέπει  να κάνουμε την προσπάθεια μας ώστε να κατανοήσουμε τι συνεπάγεται αυτό.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση των προηγούμενων ημερών δείχνει τι διακυβεύεται. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτύσσεται ετησίως κατά περίπου 3% . Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ανάπτυξης, θα αφορά την Ασία και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη  θα είναι αναιμική, και αρκετές φορές αρνητική.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό. Καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται το μερίδιο της Ευρώπης θα μειώνεται. Η οικονομική ισχύς μετατοπίζεται προς την Κίνα, της οποίας η οικονομία θα ξεπεράσει το επόμενο έτος την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά  και των Ηνωμένων Πολιτειών  πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο το 2016. Επίσης η οικονομική ισχύς μετατοπίζεται και προς την Ινδία. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο κόσμος θα έχει συνολικά περισσότερα, εμείς θα έχουμε μικρότερο κομμάτι της πίτας.
Είναι ίσως αναμενόμενο ότι  διαβάζοντας κάποιος την έκθεση του ΟΟΣΑ, θα σκεφτεί ότι τα  ξέρουμε αυτά τα πράγματα σχετικά με την άνοδο της Ασίας και την παρακμή της Δύσης. Και ίσως πράγματι έτσι να είναι. Όμως αυτό συμβαίνει απλώς σε ένα θεωρητικό επίπεδο, και μάλλον δεν έχουμε  κατανοήσει πλήρως τις αλλαγές που ήδη συντελούνται.
Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να δούμε τις μεταβολές στην οικονομική ισχύ που θα συμβούν μέχρι το 2060, καθώς και την σημαντική πτώση του μεριδίου της ευρωζώνης στο συνολικό ΑΕΠ.
__________________________________________
Το μερίδιο στο συνολικό ΑΕΠ για το έτος 2011:
__________________________________________
Το μερίδιο στο συνολικό ΑΕΠ για το έτος 2030:
__________________________________________
Το μερίδιο στο συνολικό ΑΕΠ για το έτος 2060:
_________
Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις μεταβολές μέχρι το 2060:




_________
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: