Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πούτιν: Καμία αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του ευρώ

Η Ρωσία έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και το ευρώ, 

διαφορετικά δεν θα διατηρούσε το 40 % των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ, δήλωσε απόψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις επίσημες συνομιλίες με την Αγκελα Μέρκελ στο Κρεμλίνο.
Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού νομίσματος ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.

Παράλληλα ο Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στη θέση της γερμανίδας καγκελαρίου σχετικά με τους...

τρόπους επίλυσης των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης.
Η Ρωσία, πρόσθεσε, δεν προτίθεται να επέμβει στη διαδικασία αυτή ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι «αρχικά πρέπει το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και μετά να ρίξουμε στο όχημα βενζίνη ή χρήματα».


Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι από κάθε κρίση γεννώνται οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες και τώρα μας παρουσιάζεται η δυνατότητα να εργαστούμε και να ενισχύσουμε εκείνες τις βάσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές.


«Όσα πετύχαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια μπορεί να είναι περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. 

Το ευρώ συμπεριφέρθηκε ως πολύ σταθερό νόμισμα και έχει σήμερα χαμηλότερο πληθωρισμό από ό,τι τα τελευταία 10 χρόνια του γερμανικού μάρκου. 
Το ευρώ ήταν σταθερό, αν και υπήρχαν διακυμάνσεις σε μεμονωμένα κράτη-μέλη. 
Το ευρώ θα μας βοηθήσει να κάνουμε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιτυχή και η συνεργασία μεταξύ Ευρωζώνης και Ρωσίας είναι μια βασική κατεύθυνση του μέλλοντος», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Όσον αφορά στα θέματα της ενέργειας, προέκυψαν διαφωνίες με τον Β. Πούτιν
να εκφράζει τις ρωσικές ενεργειακές θέσεις με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, που υποχρεώνει το διαχωρισμό των μεταφορέων αγωγών από τους πωλητές φυσικού αερίου και υπονομεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα του ρωσικού μονοπωλίου της Gazprom Μάλιστα νωρίτερα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «καρτέλ» την ομοφωνία των χωρών της ΕΕ.


Η Μέρκελ επέμεινε ότι παραμένει σταθερή στην άποψη περί 100 % πληρότητας των αγωγών, που διέρχονται από το ευρωπαϊκό έδαφος γεγονός, που θα σημάνει υποχρέωση της Gazprom να μεταφέρει μέσω των αγωγών της και φυσικό αέριο τρίτων.


Κατά τα άλλα Πούτιν και Μέρκελ χαιρέτισαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των δύο πλέον διακλαδώσεων του αγωγού Nord Stream, με τον οποίον καλύπτονται έως και κατά 40 % οι ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο.


Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στην υπόθεση του συγκροτήματος Pussy Riot, εξέφρασε την ανησυχία της για τις πιέσεις που δέχεται στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών, θέτοντας επίσης και ζητήματα ενημέρωσης και κοινωνικής παιδείας, αλλά και διαμόρφωσης μιας μεσαίας τάξης με δικές τις απόψεις.


Απαντώντας ο Πούτιν ειρωνεύτηκε τους επικριτές των ρωσικών θέσεων λέγοντας ότι για να μιλά κανείς, πρέπει να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τα πράγματα και υπενθύμισε ότι στη Γερμανία η ποινή για προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος είναι τρία χρόνια φυλάκισης.


Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: