Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οι Τούρκοι θέλουν την πατρότητα του κουραμπιέ Καβάλας!

Μετά τον μπακλαβά και το κουλούρι, οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι ήρθε η στιγμή για το τρίτο χτύπημα: διεκδικούν και τους κουραμπιέδες Καβάλας!
Αιτία του τουρκικού... ξεσηκωμού είναι ότι οι παραγωγοί της Καβάλας δηλώνουν πως κέρδισαν την πιστοποίηση της «ονομασίας προέλευσης» για το συγκεκριμένο γλύκισμα, κάτι που αναμένεται να «μπλοκάρει» δεκάδες Τούρκους παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους με την ονομασία «Kavala Kurabiyesi» (κουραμπιές Καβάλας).
«Οι Έλληνες διεκδικούν την πατρότητα της τουρκικής γεύσης του κουραμπιέ Καβάλας» γράφει η τουρκική εφημερίδα Vatan, ενώ ένας παραγωγός κουραμπιέδων από την Ανδριανούπολη ονόματι Αρίφ Μέριτς παραχώρησε και

... συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει περί της μη ελληνικότητας του κουραμπιέ Καβάλας!

«Είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης, θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας» τόνισε, ζητώντας παράλληλα και την βοήθεια των τουρκικών αρχών «πριν κάποιοι αρπάξουν την αυθεντική μας παράδοση»! Μάλιστα, προχωράει ακόμη περισσότερο το θέμα, καλώντας σε διαγωνισμό γεύσης τους Έλληνες παραγωγούς!


- Ακόμη πιο ακραίες θέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου προβολής της Ανδρανούπολης, Μπαχρί Ντινάρ: «Όταν τρώμε το βράδυ, φοβόμαστε ποιος θα μας κλέψει το φαγητό μας το πρωί. Θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα τουρκικά φαγητά και να δημοσιοποιηθεί η λίστας τους. Και στο παρελθόν γειτονικές χώρες προσπάθησαν να κλέψουν πολλά τουρκικά φαγητά».
http://hellas-now.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: