Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το ριψοκίνδυνο «ποντάρισμα» του Φώτη Κουβέλη

http://newpost.gr/post/163418/to-ripsokindyno-pontarisma-toy-foti-koyveli--/Η ΔΗΜΑΡ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ο καλός παίκτης στο πόκερ είναι αυτός που ξέρει να πάει πάσο, όταν αισθάνεται ότι πρέπει να πάει πάσο. Ο Φώτης Κουβέλης επιμένει να δει και το turn. Αν του βγει όμως, μπορεί ο χαμένος να είναι η κυβέρνηση.  
Οι υποχωρήσεις που έκανε η τρόικα δεν ικανοποίησαν την Δημοκρατική Αριστερά. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδρίασε χθες το βράδυ παρέμεινε στη γραμμή ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.
Ο κ. Κουβέλης είναι σε θέση ακόμα να...

οδηγεί το κόμμα στη γραμμή του, έστω και αν αυτή τη φορά οι διαφωνίες δεν εκδηλώνονται από τα «αριστερά», αλλά από την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, στην οποία ανήκουν και σημαντικά στελέχη της ηγετικής ομάδας, τα οποία βρίσκονταν χθες σε εμφανή αμηχανία.
 
Με χαρτοπαικτικούς όρους, ο Κουβέλης έκανε raise. Η αναδίπλωση, στην οποία υποχρεώθηκε η τρόικα στα εργασιακά δεν θεωρείται πλέον ultima ratio για το επιτελείο του Κουβέλη, θεωρούν ότι αυξάνοντας την πίεση μπορούν να πάρουν κάτι παραπάνω. Αλλιώς θα επιμείνουν στη θέση τους, αυτή είναι η γραμμή από την οποία ο κ. Κουβέλης δεν έχει στρατηγική υποχώρησης.

Βλέποντας ότι η επιμονή Κουβέλη απειλεί να καταστρέψει την κυβέρνηση, το Μαξίμου καταστρώνει εναλλακτικά σενάρια διπλών ψηφοφοριών, ώστε να δοθεί τη ΔΗΜΑΡ η διέξοδος να καταψηφίσει χωρίς συνέπειες. Οι της ΔΗΜΑΡ από την πλευρά τους διατείνονται, ότι η καταψήφιση των εργασιακών δεν σημαίνει τίποτε και ότι το κόμμα τους θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, που στο κάτω-κάτω της γραφής έχει πλειοψηφία να περάσει και τα εργασιακά χωρίς αυτούς.

Ούτως ή άλλως, και αυτό είναι κάτι που λέγεται στη ΔΗΜΑΡ, τα εργασιακά προβλέπονται στη συμφωνία της 21 Φεβρουαρίου, που είχαν υπερψηφίσει τότε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν έχουν δικαιολογία, να μην τα ψηφίσουν τώρα, η ΔΗΜΑΡ όμως τότε, είχε καταψηφίσει.

Αυτή η ανάγνωση δεν διαβάζει καλά την ψυχολογία όσων είναι στο τραπέζι. Βεβαίως τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα έχουν ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, από το Φεβρουάριο όμως έχουν περάσει αιώνες. Οι πασόκοι ζουν εδώ και δυο χρόνια έναν εφιάλτη, ιδιαίτερα όσοι επέζησαν στη βουλή έχουν ψηφίσει μνημόνιο Ι, μεσοπρόθεσμο και μνημόνιο ΙΙ.


Βρίσκονται στο όριο της αντοχής τους και ενδόμυχα, θέλουν να τα παρατήσουν. Δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση δύο ψηφοφορίες και αν υπάρξουν, τα εργασιακά δεν θα περάσουν.

Είναι πολύ πιθανόν όμως τότε η τρόικα, να πει ότι δεν έχουμε πακέτο, ακόμα και αν η ΔΗΜΑΡ βάλει τα ρέστα της, ψηφίζοντας δημοσιονομικά. Χαμένη θα είναι τότε η κυβέρνηση...

Θέμης Δαγκλής  



Διαβάστε επίσης: Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί το μέλλον της κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: