Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«Η ντροπή της Ελλάδας»

Στη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung
Υπό τον τίτλο «Η ντροπή της Ελλάδας» η εφημερίδα σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σε κράτος εν κράτει τη στιγμή που, όπως γράφει, οι δημοκράτες πολιτικοί «κοιτούν αβοήθητοι». Υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το θέατρο Χυτήριο στην Αθήνα και τους προπηλακισμούς των...
θεατών και των ηθοποιών της παράστασης Corpus Christi από μέλη της Χρυσής Αυγής, η NZZ επισημαίνει ότι οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών ανήκουν στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «η διαμαρτυρία για τις καθημερινές επιθέσεις οπαδών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών παραμένει περιορισμένη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατέγραψε στο τέλος Αυγούστου «ανησυχητικής έκτασης βία με ρατσιστικό κίνητρο στη χώρα».
Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι η Χρυσή Αυγή δείχνει να επιβεβαιώνεται με τη δράση της καθώς «σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα αναδεικνυόταν σε τρίτη δύναμη στη βουλή. Ελάχιστοι πολιτικοί μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης». Η αρθρογράφος εκτιμά ότι η σύγκριση της κατάστασης με εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αποκτά βάση εξαιτίας της «ανικανότητας της κυβέρνησης και των κρατικών οργάνων να αντιδράσουν επαρκώς απέναντι στην ακροδεξιά απειλή».

«Οι Έλληνες και το ΕΥΡΩ»

«...το ελληνικό αλφάβητο σε όλα τα χαρτονομίσματα...»
Η Die Welt του Βερολίνου, σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης με τίτλο  
«Οι Έλληνες και το ΕΥΡΩ»
εξηγεί γιατί είναι αδύνατη, όπως γράφει, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 
Ο αρθρογράφος σχολιάζει μεταξύ άλλων: 
«Τους ειδικούς εξέπληττε για μεγάλο διάστημα πως κατάφεραν οι Έλληνες να αλλάξουν τις δραχμές τους με ευρώ. Λέγεται ότι χρειάστηκαν πολλά νοθευμένα στοιχεία, μέσω των οποίων κατάφερε η Ελλάδα να εισχωρήσει στο κλαμπ της νέας νομισματικής ένωσης. Περισσότερο όμως πρέπει να εκπλήσσει το πως αυτό το μικρό μέλος κατόρθωσε να χαράξει σαν σφραγίδα το ελληνικό αλφάβητο σε όλα τα νέα χαρτονομίσματα (…). Ήταν ένα αριστούργημα της σημειολογίας. Το ΕΥΡΩ στα χέρια μας δε δείχνει από τότε τίποτα άλλο από το ότι οι Έλληνες ανήκουν σε αυτό».

«Το παλιό μίσος επιστρέφει»


Η κλιμάκωση της βίας στο Λίβανο μετά τη δολοφονία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Ουισάμ Αλ-Χασάν σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανικό τύπο.


Κλιμάκωση της βίας στο Λίβανο
«Το παλιό μίσος επιστρέφει» επισημαίνει ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung για την έξαρση της βίας στο Λίβανο. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία απειλεί να ξανανοίξει τα παλιά μέτωπα στο Λίβανο. (…) Τώρα ένα νέο χτύπημα ταρακουνά τη χώρα. Και όλα τα μάτια στρέφονται πάλι στη Συρία. Η δολοφονία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου Ουισάμ Αλ-Χασάν έπληξε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς αντιπάλους του Άσαντ στη Βηρυτό. Όποιος θέλει να οδηγήσει την κλονιζόμενη χώρα στο να εκραγεί δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο στόχο. Ο Σουνίτης Αλ-Χασάν δίωκε Λίβυους πολιτικούς, οι οποίοι φέρονταν υπεύθυνοι για την τοποθέτηση βομβών στο Λίβανο κατ’ εντολή της Συρίας». Η SZ εκτιμά ότι τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν πολύ χειρότερα συγκριτικά με το παρελθόν καθώς, όπως γράφει, «η Χεζμπολάχ -σύμμαχος του Άσαντ- έχει περισσότερα όπλα από ποτέ, όμως και οι σουνίτες και οι χριστιανοί φαλαγγίτες προετοιμάζονται για μία μάχη, η οποία μόνο προσωρινά είχε μεταφερθεί στην πολιτική αρένα».

Η
Frankfurter Rundschau θεωρεί μικρή την πιθανότητα ξεσπάσματος εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο καθώς, όπως σημειώνει, «κάτι έχει αλλάξει εκεί τα τελευταία χρόνια. Πολλοί πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ‘παίζουν’ μαζί τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η Συρία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική χώρα. Επίσης ξεκάθαρα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την πρόθεση που κρύβεται από πίσω: Η Συρία επιθυμεί οι θρησκευτικές ομάδες να πολεμούν η μία εναντίον της άλλης και στο Λίβανο. Ο Ουισάμ Αλ-Χασάν ήταν ένας από αυτούς που εφιστούσαν διαρκώς την προσοχή σε αυτόν τον κίνδυνο. Αυτή η επίγνωση και η ζωντανή ακόμη μνήμη της βίας του εμφυλίου πολέμου, θα μπορούσαν να προστατέψουν το Λίβανο από τον εκτροχιασμό προς τη βία».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής



Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

DW 

Audios and videos on the topic

Δεν υπάρχουν σχόλια: