Ενώπια ενωπίω κρίσεως με ενδεχόμενο αποτέλεσμα που μπορεί να
οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση.
Η χθεσινή
συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ κατέληξε επί της ουσίας στο ίδιο αποτέλεσμα της απόρριψης του εργασιακού πακέτου.
Ταυτόχρονα, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις Ρεν και Σόιμπλε αναφορικά με... τη συμφωνία και την επιμήκυνση του προγράμματος, κάθε άλλο παρά χαροποίησαν την Αθήνα, όπου νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την πεποίθησή του για ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Τα διλήμματα ωστόσο αναδεκνύονται καθαρά για όλους τους κυβερνητικούς εταίρους. Η κυβέρνηση, όπως προέκυψε αργά χθες το βράδυ, προσανατολίζεται στην εισαγωγή του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά- διαρθρωτικά αλλά και τα εργασιακά –το βασικό «αγκάθι»- με τη μορφή ενός και ενιαίου άρθρου.
Εκ παραλλήλου, η τρόικα φαίνεται να έχει εκδώσει τελεσίγραφο στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας διεκδικούν τη σύμφωνη απόφαση ως προς το πακέτο –και, συνεπώς, και τα εργασιακά- και των τριών κομμάτων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι ως χθες το απόγευμα, το ζήτημα της μορφής που θα είχε το νομοσχέδιο, είχε παραπεμφθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου ως προς τη μορφή του νομοσχεδίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «πολιτική διέξοδος» προς τη ΔΗΜΑΡ μέσω της εισαγωγής ξεχωριστών άρθρων.
Το βασικότερο πρόβλημα για την ώρα δείχνει να προκύπτει από τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ως προς το σκέλος των εργασιακών.
Η πολύωρη –πέραν του αναμενόμενου- χθεσινή σύσκεψη της Κ.Ο. του κόμματος του κ. Κουβέλη επιβεβαίωσε την άποψη της Αγ. Κωνσταντίνου ότι θα πρέπει να υπηρετξθεί το αξιακό πλαίσιο του κόμματος.
Καίτοι διατυπώθηκαν έντονες διαφοροποιήσεις ως προς το θέμα και αναπτύχθηκε πολύπλευρη επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε αιτιολογημένη βάση στις θέσεις του Μαξίμου αναφορικά με το θέμα των εργασιακών, η γενική κατάληξη της συνεδρίασης διατήρησε αναλλοίωτη την αρχική στάση Κουβέλη.
Παράλληλα, στο υπό διαμόρφωση τοπίο, κεντρικό ρόλο πλέον οδηγείται να αναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος –περισσότερο ίσως ακόμη και από το ίδιο το Μαξίμου- ανέμενε την «ετυμηγορία» της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.
Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που ο ίδιος έχει εκφράσει, στο σκέλος των εργασιακών έχει εξαρτήσει τη στάση του σε συνάρτηση με τη στάση Κουβέλη. Σε δεύτερη ανάγνωση άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, περισσότερο υπακούει παρά επιλέγει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς παραμένει αμφίβολος ο αριθμός των βουλευτών τους οποίους «ελέγχει».
Στο Μαξίμου, συνυπολογίζουν την αναγνώριση από πλευράς της ΔΗΜΑΡ της βελτίωσης του πακέτου των εργασιακών.
Εκτιμούν ωστόσο, με βάση τα μηνύματα από τους πόλους εξουσίας και αποφάσεων της Ευρώπης, ότι η Τρόικα θα επιμείνει στο εργασιακό πακέτο, το οποίο κατά τους δανειστές, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Το πολιτικό πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά –αλλά και για τους κυβερνητικούς του εταιρους- προκύπτει πλέον ξεκάθαρα. Τα διαφορετικά άρθρα θα έδιναν διέξοδο στη ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβίζοντας ωστόσο τους βουλευτές της ΝΔ.
Το ένα άρθρο, διασφαλίζει τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους –αλλά και του μελλοντικού οφέλους, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Μαξίμου για οικονομική ανάκαμψη- αποτελεί όμως αναμφίβολα κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Τα τελεσίγραφα της τρόικας ωστόσο δεν αφήνουν περιθώρια σε μία κατάσταση που δεν αποκλείεται να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Πάνος Ρασσιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου