Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Εκταμίευση μόνο με τρεις απαράβατους όρους

XRIMANEWS.GRΑγώνας δρόμου με στόχο να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ξεκινά -μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα- για τις ελληνικές αρχές, μετά τη θετική δήλωση στήριξης των ηγετών του ευρώ. H απόφαση της Eυρωζώνης συνιστά αναμφίβολα θετικό βήμα στον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η βελτίωση του κλίματος, που διαπιστώνεται πλέον, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στα εκκρεμή ζητήματα...

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καλείται να κλείσει με την τρόικα όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ). 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θετικό μήνυμα της Ευρωζώνης συνοδεύτηκε από την προϋπόθεση ότι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί μόνον εφόσον ικανοποιηθούν οι τρεις απαράβατοι όροι που έθεσαν οι χώρες του ευρώ.
Πρόκειται για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την έγκριση των προαπαιτούμενων δράσεων και κυρίως την ψήφιση του πακέτου μέτρων. Για την έκδοση της ενθαρρυντικής για την Ελλάδα δήλωσης συνέβαλε αποφασιστικά η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την τρόικα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί, έως τα μέσα Νοεμβρίου, μόλις υιοθετηθεί η έκθεση της τρόικας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την καταβολή της δόσης και προσέθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου. Υπογράμμισε ότι βρήκε κατανόηση από τους εταίρους, ότι το κλίμα έχει αλλάξει για τη χώρα μας και ότι είναι χαρακτηριστικό πως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης εξέδωσε δήλωση αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι το «τελευταίο πικρό ποτήρι» για τους Ελληνες. Δήλωσε, επίσης, βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και την επιθυμία του να ξεφύγει από τη λαίλαπα από την οποία δοκιμάζεται. Ενδεικτικές της αλλαγής του κλίματος ήταν επίσης οι αναφορές πολλών Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως ο προβληματισμός που επικράτησε σχετικά με τους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και την έκρηξη των ακροδεξιών φαινομένων στη χώρα μας.
Τέλος, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία που έχει το επόμενο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και ότι, όπως ανέφερε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι περίπου τα μισά από αυτά του τρέχοντος, τα οποία στο σύνολό τους είναι της τάξης των 22 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο imerisia.gr
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: