Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

17,2 τρισ. θα κόστιζε μια ελληνική χρεοκοπία

return-of-drachma
Όσοι δεν είχαν… ποντάρει στα CDS της χρεοκοπίας
που με πάθος διακινούσαν πέρσι διάφορα funds εντός και εκτός συνόρων, γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγηθεί στην απόλυτη καταστροφή. 
Για τον πολύ απλό λόγο ότι, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όπου το… συνάχι της Αθήνας μπορεί να προκαλέσει βαριάς μορφής ίωση στην Ουάσινγκτον, κανείς δεν μπορούσε να ρισκάρει με ένα κραχ της Ελλάδας, από τη στιγμή που οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης ήταν απρόβλεπτες. ...

Όπως δηλαδή είχε συμβεί το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που από ελεγχόμενη κατεδάφιση εξελίχτηκε σε τσουνάμι για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Τα “Νέα” δημοσιεύουν σήμερα τα στοιχεία μελέτης του ελβετικού Ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Prognos, που επιχειρεί να προβλέψει το ακριβές κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας
Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια και τις παραμέτρους που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές της Prognos, το κόστος μιας ελληνικής οικονομίάς θα έφτανε στα επίπεδα των 17,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.
Οι επιπτώσεις μάλιστα δεν θα άφηναν ανεπηρεάστες ούτε τις δυο άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και συνολικά των 42 σημαντικότερων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών. 
Η ελληνική χρεοκοπία θα συμπαρέσυρε εκτός ευρωζώνης την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις είχε η Γαλλία με 2,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, και θα ακολουθούσαν οι ΗΠΑ με 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, η Κίνα με 1,9 τρισεκατομμύριο ευρώ και η Γερμανία με 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ.
22.10.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: