Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αποφασισμένος να τα «παίξει» όλα για όλα ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΡΗΞΗΣ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Τρίτης, 23 Οκτωβρίου αποτελεί ένα σημείο καμπής. 
Η συγκυβέρνηση έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης και ο κίνδυνος να διαλυθεί – πριν καν ακόμα ψηφίσει τα μέτρα και πάρει τη δόση - δεν έχει παρέλθει ακόμα. 
Η κατευναστική διαρροή της ΔΗΜΑΡ ότι στηρίζει την κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμιά σημασία. Αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα, δεν υπάρχει κυβέρνηση...  

Μετά το ναυάγιο της συνάντησης, ο Σαμαράς έκανε κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει από Έλληνες πολιτικούς. Αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Όχι ότι ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν μια καλύτερη ρύθμιση για τα εργασιακά, ή μια πολιτική λύση από τους εταίρους. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει πια απόλυτα και χρόνος για μεγάλη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει.

Ο Σαμαράς είναι λοιπόν αποφασισμένος να προχωρήσει όποια και αν είναι η κατάληξη τους. Και να θέσει όχι μόνο τους Εταίρους του αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα της συγκυβέρνησης προ των ευθυνών της. Το μήνυμα, ότι θα προχωρήσει μόνος του απέβλεπε σε αυτό ακριβώς.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση, αυτό λέγεται va banque, ένα δάνειο από τον μπακαρά που σημαίνει εναντίον όλης της μπάνκας. Ο τελευταίος που έπαιξε va banque στην Ελλάδα πρέπει να ήταν ο Βενιζέλος, στο κίνημα της Θεσσαλονίκης το 1916. Ιστορικά ο όρος δημιουργήθηκε με αφορμή την απόφαση της Πρωσίας να γυρίσει εναντίον του Ναπολέοντα, το 1806, κάτι που κατέληξε στην συντριπτική ήττα της Ιένας.  


Χωρίς ρίσκο λοιπόν δεν είναι αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός. Ο
Κουβέλης μπορεί να επιμείνει στην άρνηση του. Το ΠΑΣΟΚ να διχαστεί σε ομάδες. Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να μην αντέξει. Η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού μπορεί να καταλήξει στο να φέρει το πακέτο στη βουλή σύμφωνα  με το πρόγραμμα και να αφήσει τους Εταίρους και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να επιλέξουν. Να καταψηφίσουν και να χαθούν μέσα στο χάος ή να στρίψουν το τιμόνι πριν το πλοίο πάει στα βράχια.

Μια διάσταση που δεν θα πρέπει να χαθεί μέσα στην κρίση, την μεγαλύτερη από τότε που συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση, είναι ότι
ο Σαμαράς δεν προσπαθεί μόνο να ακήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση τους Εταίρους του, είναι και ότι υπερασπίζεται και στο εξωτερικό την αξιοπιστία που κέρδισε όλους αυτούς τους μήνες.

Αν έκανε τώρα πίσω, θα δικαίωνε όλους εκείνους  στην Ευρώπη που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι είναι μια ξεγραμμένη υπόθεση. Το μπαλάκι για τα μέτρα, τη δόση, το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου και των 50 βουλευτών των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.   

Θέμης Δαγκλής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: