Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ραγδαία ενεργειακή υποτίμηση της Τουρκίας

    Η πολιτική Νταβούτογλου περιέπλεξε και επιδείνωσε μιά ούτως η άλλως μη ελεγχόμενη από την Αγκυρα υποτίμηση του ρόλου της ως σημαντικού ενεργειακοπύ εταίρου των γειτόνων της. ...Μόνη πτυχή που δεν έχει ακόμη καίρια θιγεί είναι η διοχέτευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας, υπό την προϋπόθεση πρώτον ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Μπακού από την σημερινή ισορροπία του ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα σε καθεστώς πλήρους δορυφόρου της Ρωσίας και δεύτερον από το βαθμό στον οποίο η εκμετάλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων αερίου δεν αλλάξει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς....
  1. Η Τουρκία που γιά ένα διάστημα έπαιζε ταυτόχρονα την παράκαμψη της Ρωσίας αλλά και την στενή ενεργειακή συνεργασία μαζί της έχει χάσει και στα δύο μέτωπα:
-Ο πανάκριβος στην κατασκευή του πετρελαιαγωγός Μπακού-Τσειχάν υπολειτουργεί- γύρω στο 30% της χωρρητικότητας του, και διέρχεται στην Γεωργία αλλά και στην Τουρκία από περιοχές που είναι στο βεληυνεκές του ρωσικού πυροβολικού αλλά και των Κούρδων Ανταρτών.
-Η Ρωσία μετά την επάνοδο της Ουκρανίας στην επιρροή της έχασε το ενδιαφέρον της τόσο γιά την κατασκευή του Southstream όσο και γιά την πλήρη εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντιος υποθαλασίου Bluestream που την συνδέι με την Τουρκία. Η Τουρκία υποβαβιβάσθηκε από στρατηγικό εταίρο στην μεταφορά ενέργειας, σε πελάτη της Gazprom.
  1. Η εμπλοκή της Αγκυρας στην Συρία πρώτον υποθήκευσε την ενεργειακή συνεργασία με το Ιράν και δεύτερον  υποβαθμίζει έτι περαιτέρω την τουρκική επικράτεια: Η ανατροπή του Ασσαντ θα ανοίξει τον δρόμο γθιά την μέσω Συρίας διοχέτευση του πετρελαίου του Ιράκ αλλά και της Αραβικής Χερσονήσου προς την Μεσόγειο.
  2. Στην Ανατολική Μεσόγειο όσο θα διατηρείται η ψυχροπολεμική κατάσταση στις σχέσεις με το Ισραήλ τα περιθώρια ενεργειακών πρωτοβουλιών της Αγκυρας πέραν επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων όπως η αδειοδότηση ερευνών χωρίς όμως υλοποίηση, θα είναι περιορισμένα.
  3. Τόσο σε ότι αφορά το Αζερμπαιτζάν, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Αγκυρας βρίσκονται σε συνάρτηση με τις σχέσεις με την Ελλάδα.
  4. Με άλλα λόγια στην ανατολική Μεσόγειο παρά την σημερινή διακηρυκτική αδιαλλαξία η Αγκυρα είναι πιό ευάλωτη σε πιέσεις από ότι στο Αιγαίο και εν όψει του υποβιβασμού της που θα προκύψει από την αναβάθμιση της μερτά Ασσαντ Συρίας έχει κάθε λόγω να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με Ελλάδα-Κύπρο και Ισραήλ και δεν μπορεί να παρακάμψει ούτε ελληνική πίεση  ούτε γιά την αποφυγή ψυχροπολεμικής επιδείνωσης με την Λευκωσία, αλλά ούτε και ελληνική προσφορά γιά καλές υπηρεσίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.
  5. Η φθίνουσα θέση της Τουρκίας ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας προβάλλει ως μη αντιστρέψιμη γιά το ορατό μέλλον καθώς η αντιστροφή της δυναμικής προυποθέτει συνολική επαναπροσέγγιση με την Τεχεράνη υπό καθεστώς φιλικό προς την Δύση.
  6. Η Τουρκία στην Ενέργεια έπαιξε σε όλα τα ταμπλό με αποτέλεσμα να αλληλοεξουδετερώσει τα κατά καιρούς συγκυριακά κέρδη της. Επιπλέον συνδύασε μιά επιθετική ενεργειακή πολιτική με μιά στρατηγική ανάδειξης της σε Περιφερειακή Δύναμη προειδοποιώντας άθελα της τους εταίρους της ότι τα όποια κέρδη τους στην ενεργειακή συνεργασία θα έχουν υψηλό γεωπολιτικό αντίτιμο.
  7. Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι η στάση της Αγκυρας στην σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας το καλοκαίρι του 2008 όταν η ενεργειακή συνεργασία με την Μόσχα βρισκόταν στο Ζενίθ με την ρωσική πλευρά να μελετά υποθαλάσια διέλευση του Southstream και από την τουρκική ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα. Τότε σε μιά πρωτοφανή επίδειξη διπλωματικού μικρομεγαλισμού η Αγκυρα προσπάθησε να κατοχυρώσει ρόλο μεσολαβητή όχι μόνον μεταξύ Γεωργίας-Ρωσίας αλλά συνολικά  στον Καύκασο!
  8. 25.10.2012ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: