Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο Σαμαράς βάζει την… τελεία

Antonis-Samaras
Τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων 
έτσι ώστε να κλειδώσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα όσον αφορά τα μέτρα και κυρίως τα εργασιακά και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις με βάση τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, θα ζητήσει σήμερα  ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση των τριών που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Με στόχο η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. να ληφθεί από το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν δύο νομοσχέδια που θα συζητηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος, αλλά και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις από στελέχη των... τριών κυβερνητικών κομμάτων που εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις.
Το κομμάτι που αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα θα περιληφθεί στο  αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Νοεμβρίου. Σε  άλλο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τα λεγόμενα διαρθρωτικά, αλλά και τα προαπαιτούμενα που αποτελούν έτσι κι αλλιώς  μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα με την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης τον περασμένο Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο.
Αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις των εκπροσώπων της τρόικας προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης έχει εξάλλου θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές υποστηρίζοντας πως αυτά δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και έτσι δεν θα πρέπει να τεθούν για ψήφιση από τη Βουλή.
Ειναι σαφές πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα εξετάσουν και τους τρόπους της επικοινωνιακής διαχείρισης της όλης κατάστασης από εδώ και πέρα. 
Ο Πρωθυπουργός με την κίνησή του να προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας Νίκου Σταυρογιάννη πάντως, ξεκαθαρίζει ουσιαστικά προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα ανεχτεί καμία παραφωνία σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μέλλον της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: