Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Το PSI δεν φτάνει - Ερχεται νέο "κούρεμα"

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης 
εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς το χρέος ακόμα και μετά το PSI δεν είναι διαχειρίσμο
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο εκτιμήσεις οικονομολόγων και διεθνών οίκων και λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ή μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους.
Εξάλλου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύουν πως οι αγορές ποντάρουν σε νέα αναδιάρθρωση.
Το επιτόκιο των 30ετών ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα – ρεκόρ άνω του 21%...

Ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland, Χάρβιντερ Σιάν υποστηρίζει πως το τρίτο πακέτο διάσωσης μοιάζει αναπόφευκτο, επισημαίνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά».
Παράλληλα εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI «δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».
«Στις αγορές κυριαρχεί η γενικευμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει διαγραφή και του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Η ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις απώλειες είναι λανθασμένη» εκτιμά ο οικονομικός σύμβουλος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson Αντερς Ασλαντ.
Ο ίδιος προσθέτει ότι ο επιθυμητός στόχος από το δεύτερο «κούρεμα» των ομολόγων θα πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από 90% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η JP Morgan. H οικονομική σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας Κέντραν Παναγέα τονίζει: «Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η μείωση των επιτοκίων των δανείων ή η επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας. Το επίπεδο του χρέους είναι οριακά ανεκτό και η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα νέα στήριξη».
«Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μια νέας στήριξης παρά το αντίθετο σενάριο» επισημαίνει ο Αλεξ Τζόνσον του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees.
Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: