Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Γεωργία: στην επαρχία στρέφονται 1,5 εκατ. Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας, κατά την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης για την Κεντρική Μακεδονία.
Η διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ξεκίνησε πριν από είκοσι εβδομάδες σε 17 περιφερειακές ενότητες, σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι νέες μισθώσεις γης δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη στη σελίδα τού ΟΠΕΚΕΠΕ στο Διαδίκτυο...

Τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης αγροτικής γης σε 14 δικαιούχους στη Θεσσαλονίκη
Η διανομή των πρώτων συμβολαίων μίσθωσης γεωργικής και κτηνοτροφικής  γης σε 14 δικαιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη και του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεώργιου Κορμέντζα.
Πρόκειται για 32 αγροτεμάχια (17 γεωργικά, έκτασης 62 στρεμμάτων και 15 κτηνοτροφικά, έκτασης 56 στρεμμάτων) που εκχωρήθηκαν σε 14 δικαιούχους πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής, άνεργους και νέους ηλικίας έως 35 ετών.
Ο Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας κατά την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διαδικασία εκχώρησης αγροτικής γης στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση και την δικαιότερη κατανομή των εκτάσεων προς όφελος όχι μόνο των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας και ιδιαίτερα ορισμένων ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Ακολουθεί πίνακας με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης:
1.300 Τεμάχια από ΟΠΕΚΕΠΕ προς Περιφέρεια για διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους. 203 Τεμάχια έχουν αναρτηθεί έως σήμερα σε 3 αναρτήσεις:
1η Ανάρτηση (18/11 καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης)
113 Τεμάχια,  546 Αιτήσεις
2η Ανάρτηση (15/2 καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης)
63 Τεμάχια, 220 Αιτήσεις
3η Ανάρτηση (14/3 καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης)
27 Τεμάχια,  99 Αιτήσεις
Σύνολο: 203 Τεμάχια, 865 Αιτήσεις
865 Αιτήσεις: 39% Άνεργοι, 20% Πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής, 28% Νέοι έως 35 ετών, 7% Επαγγελματίες Αγρότες, 7% Νέοι Αγρότες, 69% Κάτοχοι έκτασης 0 – 4 στρέμματα, 12% Κάτοχοι έκτασης από 4 έως 10 στρέμματα, 72% Δέσμευση για καλλιέργεια εντός του καλαθιού της Περιφέρειας, 17% Δέσμευση για καλλιέργεια τροφίμου, 10% Δέσμευση για κτηνοτροφική χρήση – βόσκηση
Αστική γεωργία για την καταπολέμηση της ανεργίας
Πρόγραμμα αστικής γεωργίας με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης προωθεί ο Δήμος Λαρισαίων, που στις αρχές Φεβρουαρίου παρέδωσε στους δικαιούχους, ανέργους τα πρώτα  156 κηπάρια του Δημοτικού Λαχανόκηπου. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος δίνει τη δυνατότητα σε νέους άνεργους της περιοχής να καλλιεργήσουν, είτε για να καλύπτουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες, είτε – αν το επιθυμούν – για να δημιουργούν έτσι ένα μικρό εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Το πρόγραμμα, που θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως σχολεία και ΚΑΠΗ, δίνει επίσης τη δυνατότητα στους δικαιούχους να έρθουν κοντά στη φύση και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.
Παράλληλα με τον τρόπο αυτό επιχειρείται παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον διευρύνοντας τους ανοιχτούς χώρους και τους χώρους πράσινου, παρεμβαίνοντας έτσι στο μικροκλίμα της περιοχής, ενώ με βάση της υποχρεώσεις των δικαιούχων του προγράμματος, ένα μέρος της παραγωγής (περίπου το 10%) θα προωθείται προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, μια άλλη επίσης καινοτόμο δράση που στηρίζει τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Έκκληση για την αξιοποίηση ανέργων σε αγροτικές εργασίες
Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, απέστειλε ο δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης, με αντικείμενο το πρόγραμμα αξιοποίησης Ελλήνων ανέργων σε αγροτικές εργασίες. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Ο Δήμαρχος Ευρώτα, κοινοποίησε στον Υπουργό την επιστολή που έστειλε (προ ενός μηνός) στο Διοικητή του ΟΑΕΔ, αιτούμενος την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Δήμου και ΟΑΕΔ και ζήτησε την περαιτέρω σύμπραξη- υποστήριξη του κου Σκανδαλίδη- σε πιλοτικό στάδιο- στο δύσκολο εγχείρημα.
«Αναμφισβήτητα, η παρούσα οικονομική συγκυρία είναι δυσχερής και οι εξελίξεις προοιωνίζονται χειρότερες. Μπροστά σ’ αυτό το απευκταίο πλην ορατό ενδεχόμενο, οφείλουμε και προσπαθούμε να θωρακιστούμε με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης- σχεδίου. Πιστεύουμε σθεναρά, ότι η αγροτική οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει ξανά- μετά από πολλές δεκαετίες- την ατμομηχανή της οικονομίας», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Γρυπιώτης.

Πηγή:econews.gr
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: