Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Stratfor: Η σύγκριση Ελλάδας με Ιταλία και Πορτογαλία


Το αμερικανικό think tank Stratfor συνεχίζει τις αναλύσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και πάντα κάνει σύγκριση με την Ελλάδα!
Αναφερόμενο στην Ιταλία το Stratfor επισημαίνει:
Τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα στην Ιταλία και την Ελλάδα στο τέλος του 2011 ήταν παρόμοια και προκαλούσαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των δύο χωρών. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε παραλύσει , και κάθε πολιτική απόφαση συνοδευόταν από το ερώτημα πώς και πότε η κυβέρνηση θα πέσει. Στην Ελλάδα, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ασχολούνταν με τις...
διεθνείς πιέσεις, τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή. Η ιδέα του του δημοψηφίσματος για την ελληνική διάσωση ενόχλησε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.Οι πιέσεις των αγορών για την Ιταλία και την Ελλάδα μεγάλωναν μαζί με την πολιτική αστάθεια. Επίσης, και στις δύο χώρες, οι κυβερνήσεις αντικαταστάθηκαν με επικεφαλείς τεχνοκράτες.

Οι ομοιότητες τελειώνουν εδώ. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Παπαδήμου συνέχισε να αντιμετωπίζει την κοινωνική δυσαρέσκεια και τη πίεση των αγορών σε ένα ταραγμένο πολιτικό περιβάλλον, ενώ ο Μόντι κατάφερε να ηρεμήσει τη πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ιταλίας. Επιπλέον, κατόρθωσε να περάσει μέτρα λιτότητας χωρίς μεγάλη πολιτική ή κοινωνική ένταση και με την υποστήριξη των κύριων πολιτικών κομμάτων.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα λιτότητας συνοδεύονταν από βίαιες διαδηλώσεις, και με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να ζητάει πρόωρες εκλογές. Οι διαφορές αυτές εμφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό γιατί η Ελλάδα είχε βιώσει σκληρά μέτρα λιτότητας και κοινωνικών εντάσεων περισσότερο από την Ιταλία, αντιμετωπίζοντας πιέσεις από την τρόικα για περισσότερο από ενάμιση έτος.

Συνολικά, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της Ιταλίας είναι πολύ πιο σταθερό από την Ελλάδα. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιταλία είναι πολύ πλουσιότερη  από την Ελλάδα. Η ανεργία στην Ιταλία είναι μικρότερο πρόβλημα. Τέλος, το μέγεθος της οικονομίας της Ιταλίας και ο αναμενόμενος κίνδυνος ότι μια ιταλική χρεοκοπία  θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα και γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει Ρώμη περισσότερη πολιτική υποστήριξη από ό, τι δίνει  στην Αθήνα".

Σύγκριση γίνεται σε σχέση και με τη Πορτογαλία.

“Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό συμμορφωθεί με τις οδηγίες της τρόικας για τη μείωση του ελλείμματός της. Η Λισαβόνα αναμένεται να λάβει δόση 14.9 δισεκατομμυρίων η οποία εγκρίθηκε το Φεβρουάριο , μέσα στον Απρίλιο. Αυτό θα φέρει το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Πορτογαλία στα € 47 δισεκατομμύρια, περίπου το 60% του συνολικού πακέτου βοήθειας.

Η τρόικα απαιτεί από την Πορτογαλία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4.5% του ΑΕΠ το 2012 από 5.9 το 2011. Τον Νοέμβριο του 2011, η νέα κυβέρνηση ενέκρινε την πρώτη δέσμη των μέτρων λιτότητας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις, μείωση των δαπανών για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων. Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν επισκεφθεί τη Λισαβόνα τρεις φορές και σε όλες τις περιπτώσεις έχουν επαινέσει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Πορτογαλία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της τρόικας".
Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: