Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η "Ευφυΐα και μεγαλοφυΐα" για το "κούρεμα" του Χρέους μας!


Το απόρρητο έγγραφο του IIF που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, μας αποκάλυψε ότι 
ένα σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας μας θα κόστιζε πολύ ακριβά
Πάνω από 1 τρισ. ευρώ και με πολλά "θύματα" κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο.
Όμως το συγκεκριμένο έγγραφο μας αποκάλυψε κάτι ακόμη.  
Ότι, για μια ακόμη φορά, οι εταίροι μας, εντός και εκτός Ευρώπης αναπτύσσουν στρατηγική με βάση το τι τους συμφέρει και όσα λέγονται περί αλληλεγγύης είναι (προφανή) επικοινωνιακά εφευρήματα
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά...

Τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια έκρυβαν την ολιγωρία, την αναβλητικότητά, την αδυναμία, πίσω από τα κακώς κείμενα στη χώρα μας και κυρίως πίσω από την αναποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές στο κράτος που θα μας οδηγούσαν έξω από το τούνελ της κρίσης. 
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι.
Οι εταίροι μας προετοιμάστηκαν για όλα και η Ελλάδα προχωρά ακάθεκτη στη νέα δανειακή σύμβαση, μόνο κα μόνο για να μην πτωχεύσει εκτός ευρώ.
Ακόμη όμως και τώρα, που έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν το γκρεμό, το έγγραφο του IIF μας φανέρωσε ότι και πάλι η διάσωση που προσφέρεται δεν έχει και τόσο αλτρουιστικά κίνητρα.
Εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο "κούρεμα" του χρέους, αρκετοί μάλιστα με κέρδος, αλλά μόνο και μόνο για να μην καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα του ευρώ
Έκρυψαν κάτω από το χαλί ότι μια άτακτη χρεοκοπία θα στοιχίσει 1 τρισ. ευρώ άρα με απλά μαθηματικά συμφέρει μια πιο φθηνή ελληνική διάσωση γιατί αυτή η χώρα «κοστίζει πολύ περισσότερο νεκρή παρά ζωντανή».
Δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη για να συνειδητοποιήσει κανείς ποιες είναι οι βασικές αρχές και αλήθειες των ισορροπιών της γεωπολιτικής. 
Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν κι εμείς πίσω από το δάχτυλό μας, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη διάσωση της Ελλάδας στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Για να μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, πολύ απλά, θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει περισσότερα στις διαπραγματεύσεις. 
Κανείς όμως δεν το πρόβλεψε ή δεν θέλησε να το προβλέψει.
Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι «οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν»
Το σίγουρο είναι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μεγαλοφυείς πολιτικούς δεν έχουμε συναντήσει, μένει να δούμε πόσο ευφυείς έγιναν έστω και μετά την κρίση...
 
Γ. ΚΟΥΡΟΣ
gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: