Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«Δικαίωμά μου να νιώθω Τούρκος»

«Θέλουμε να κάνουμε ένα μιναρέ σε διάφορα χωριά της Ξάνθης και δεν ..μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχει γραφειοκρατία»
«Το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει», δηλώνει με συνέντευξή του στη «metro» ο ανεξάρτητος μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης Μάτατζι Τσετίν, που οι πληροφορίες τον φέρουν να προσχωρεί στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. 
Οι θέσεις που διατυπώνει αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στους επικριτές του, επειδή χρησιμοποιεί τον όρο «τουρκική μειονότητα». «Το πώς νιώθω εγώ και το πώς αυτοπροσδιορίζομαι είναι δικαίωμά μου», λέει χαρακτηριστικά.
Η επιστολή που στείλατε μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους σας είναι προάγγελος της προσχώρησής σας στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη;
Όταν είχαμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θεώρησα ότι η συμμετοχή του ΛΑΟΣ σε αυτή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα και δεν είναι σωστό...
Τελικά αποδείχτηκε το πόσο δίκιο είχα τότε με την καταψήφιση της κυβέρνησης αυτής, όχι στο όνομα του Παπαδήμου, αλλά λόγω της συμμετοχής του ΛΑΟΣ. Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά το δεύτερο Μνημόνιο, καταψήφισα διότι σε σχέση με το πρώτο Μνημόνιο που ψηφίσαμε, οι υπουργοί δεν έκαναν το καθήκον τους ως έπρεπε. Δεν έχει σημασία να παίρνουμε μια νομοθετική απόφαση και να μην την εφαρμόζουμε. Είναι άδικο για εμένα ως νέος βουλευτής, που δεν φταίω σε τίποτα, να βάζω στις πλάτες μου τις ευθύνες των προηγούμενων υπουργών. Όλων εκείνων που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Τώρα, αυτή η επιστολή που στείλαμε εάν θα είναι προάγγελος ή όχι της προσχώρησής μας στη ΔΗΜ.ΑΡ. νομίζω ότι θα το δούμε στην πορεία...
Απ' ό,τι καταλαβαίνω, το ΠΑΣΟΚ δεν σας εκφράζει....
Το ΠΑΣΟΚ στο οποίο είχαμε πιστέψει εμένα προσωπικά δεν με εκφράζει. Και ειδικά τώρα, που δεν υπάρχει ο Παπανδρέου, δεν με εκφράζει καθόλου.
Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας;
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Παπανδρέου, τον οποίο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Είχε την πολιτική βούληση, αλλά πολλά ζητήματα δεν εφαρμόστηκαν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, το θέμα του μουφτή, το θέμα της διοίκησης των βακουφίων. Οι μουφτήδες μας είναι υπό κατοχή. Έρχονται και κάνουν κουμάντο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Θέλουμε να κάνουμε ένα μιναρέ σε διάφορα χωριά της Ξάνθης και δεν μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχει γραφειοκρατία.
Κατά καιρούς έχετε δεχτεί επικρίσεις επειδή χρησιμοποιείτε τον όρο «τουρκική μειονότητα» όταν η Συνθήκη της Λωζάννης μιλάει για θρησκευτική μειονότητα...
Όντως η Συνθήκη της Λωζάννης μιλάει για θρησκευτική μειονότητα, αλλά η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι θέμα νομικό. Είναι θέμα πραγματικότητας. Συνεπώς το πώς αυτοπροσδιορίζονται αυτοί οι άνθρωποι στο πώς μιλάνε είναι θέμα πραγματικότητας. Δεν μπορεί να γίνει ένας προσδιορισμός με βάση τους νόμους. Πλέον έχουμε ξεφύγει. Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο αν είναι μια θρησκευτική ή εθνική μειονότητα νομίζω πως είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ο κόσμος τον οποίο εκπροσωπώ ξέρει το πώς εκφράζεται. Για όσους με επικρίνουν επειδή χρησιμοποιώ τον όρο «τουρκική μειονότητα», η απάντηση είναι ότι έχουμε ένα σύλλογο, την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Ενώ υπάρχει μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι υπέρ του συλλόγου, δυστυχώς τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα της Δικαιοσύνης δεν έχουν επικυρώσει την απόφαση αυτή. Ενώ ο σύλλογος δικαιώνεται στο ΕΔΑΔ, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί. Το πώς νιώθω εγώ, το πώς αυτοπροσδιορίζομαι είναι δικό μου δικαίωμα. Δεν είναι θέμα νομικό. Είναι πραγματικό. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Πρόσφατα είχαμε την επίσκεψη Νταβούτογλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μακάρι και εδώ ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών να είχε κάνει μια επίσκεψη όχι στον διορισμένο μουφτή, αλλά στον εκλεγμένο μουφτή. Έχουμε κάνει αίτηση να δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμη δεν τον έχουμε δει. Ακόμα περιμένουμε απάντηση.
Η Δημοκρατική Αριστερά κατανοεί περισσότερο αυτές τις απόψεις που διατυπώνετε...;
Εγώ δεν αναμένω από κανένα κόμμα τίποτα. Ξέρω όμως ότι η Αριστερά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία. Τα δύο μεγάλα κόμματα όμως μας δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις και δεν κάνουν τίποτα. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε ψευτοδιλήμματα.
 Τα δύο μεγάλα κόμματα μας δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις και δεν κάνουν τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: