Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

«Ναι, συζήτησα με τους Έλληνες την έξοδο από το ευρώ»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε ποτέ ότι δε θα τον πείραζε καθόλου να δει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Και αποκάλυψε ότι έθεσε «πολύ ανοιχτά» το ενδεχόμενο στον Έλληνα ομόλογό του!
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια «πολύ ανοιχτή συζήτηση» με τον Έλληνα υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία η γερμανική πλευρά έθεσε και το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και το αν θα ήταν καλύτερα για τη χώρα μας η επιστροφή στη δραχμή.
«Αλλά οι ελληνικές αρχές ήταν 100% προσηλωμένες στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» ...
είπε ο Σόιμπλε σε ομιλία του στη Φλωρεντία, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.
Το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είχε τεθεί και στη συνάντηση των Καννών, όταν Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ κάλεσαν τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να δώσει εξηγήσεις για το περίφημο δημοψήφισμα.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν λάθος η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ αλλά ήθελαν», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «αλλά ήθελαν». Σημείωσε ότι μετά την είσοδο της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα εξασφάλισε χαμηλά επιτόκια και ξέχασε την ανάγκη για μια ανταγωνιστική οικονομία.
Χαρακτήρισε δε γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα και υπερασπίστηκε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: