* - Θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να δανείζεται το
2015, όπως είχε προβλεφθεί
* - Η σχετική παράγραφος διαγράφηκε απο την έκθεση, μετά απο
γερμανική απαίτηση
* - Σύμφωνα με το περιοδικό η ΕΚΤ εκτιμά οτι δεν θα πετύχει το
κούρεμα
* - Αντίθετη άποψη έχει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο
Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διεθνούς βοήθειας ύψους 50
δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015, γράφει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der
Spiegel.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο η τρόικα, είχε γράψει στην πρώτη εκδοχή της τελευταίας έκθεσής της ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για να δανειστεί το 2015...
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο η τρόικα, είχε γράψει στην πρώτη εκδοχή της τελευταίας έκθεσής της ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για να δανειστεί το 2015...
Οι ανάγκες της για εξωτερικό δανεισμό κατά την περίοδο 2015-2020 θα μπορούσαν να φθάσουν ως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως, το Der Spiegel τονίζει ότι η παράγραφος αυτή αφαιρέθηκε ύστερα από αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης.
Το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει εξάλλου ότι η ΕΚΤ περιμένει ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) που θα επιτρέψει στην Αθήνα να αναγκάσει τους δύσκολους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα όμως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Το διοικητικό συμβούλιο του IIF, "υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, συμπεριλαμβνομένης της συμφωνίας για τους όρους της εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές".
Η συμφωνία που επετεύχθη στις 21 Φεβρουαρίου προβλέπει κυρίως τη διαγραφή περίπου 107 εκ των 200 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, ένα ποσό πρωτοφανές σε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ή χρεοκοπία.
Υπενθυμίζοντας ότι "η απόφαση συμμετοχής στην ανταλλαγή ανήκει αποκλειστικά στους ιδιώτες επενδυτές", η ομοσπονδία των μεγάλων τραπεζών τονίζει ότι "πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της επίσημης χρηματοδότησης της Ελλάδας και ότι θα βοηθήσει τη χώρα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας της".
"Αυτά είναι σημαντικά βήματα προόδου για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας", τονίζει το IIF στην ανακοίνωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου