Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πολίτες με "υψηλές" διασυνδέσεις στο κύκλωμα τοκογλυφίας - Όλα τα ονόματα..!

Βοά από χθες η Θεσσαλονίκη μετά την εξάρθρωση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, με μέλη πολίτες «υπεράνω πάσης υποψίας».

Πενήντα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΤ3, δύο τραπεζικά στελέχη, δύο αστυνομικοί, ένας εφοριακός υπάλληλος, ένας υπάλληλος ΠΑΕ και δικηγόροι, συνελήφθησαν συνολικά στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 
Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο, με τη συνδρομή και της ΕΥΠ και κατέληξε στις μαζικές συλλήψεις την...
Τρίτη.
Από τα 53 άτομα που συνελήφθησαν οι πέντε φέρονται ως επικεφαλής των παράνομων κυκλωμάτων.
Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.


Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής. 

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Σε ανακοίνωση του το ΣΔΟΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων»

Στις  29 Ιουλίου η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ  Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα». Παράλληλα από τις 8 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου έδωσε άλλες έξι φορές συμπληρωματικά στοιχεία σε αστυνομικούς για την πορεία των ερευνών ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών του ΟΠΑΠ.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, για την επιτυχία των υπηρεσιών ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
epikaira.gr
Δείτε όλα τα ονόματα στο taxalia, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: