Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το Διαδίκτυο κατηγορεί ο Βενιζέλος για το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης


Σε…παραδημοσιογραφικό κομμάτι του διαδικτύου, απέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την υποτιθέμενη εμπλοκή του στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών  της Θεσσαλονίκης…! 
 Αυτό είπε χθες από του βήματος της Βουλής: «Υφίσταμαι προσωπικά την πίεση της φθοράς. Έζησα την κατάσταση με την υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων. Τότε ακόμα και η ΝΔ έφτασε στο σημείο να πει ότι πίσω από τις πιέσεις προς τους εισαγγελείς κρύβομαι εγώ. Τώρα διαβάζω στο παραδημοσιογραφικό κομμάτι του διαδικτύου ότι οι σύλληψη των  τεσσάρων συμμοριών από την δίωξη οικονομικού εγκλήματος μπορεί να ενόχλησε τον  Βενιζέλο γιατί ο ένας στο παρελθόν μπορεί να ήταν στέλεχος ΠΑΣΟΚ και  μπορεί στο παρελθόν να ήταν ψηφοφόρος του Βενιζέλου» και πρόσθεσε πως: «Ακούστε τίποτε από αυτά δεν τον έσωσε». Και κατέληξε: «σίγουρα δεν είναι ευχάριστο ένας από τους συλληφθέντες να είναι υποψήφιος αντι περιφερειάρχης με  ΛΑΟΣ, ένας άλλος δημοσιογράφος με στενή παράδοση στον  συντηρητικό χώρο και την  εκκλησία και ένας με σχέση με το ΠΑΣΟΚ»…
Όπως γράψαμε χθες στο κύκλωμα φέρονται να παίζουν σοβαρό ρόλο:...

- Ο επιχειρησιακός διευθυντή Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζή, παλαιό συνδικαλιστή και επικεφαλής της ΠΑΣΚ Εφοριακών από το 1995.
- Ο Μάρκος Καραμπέρης, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Κουκοβίνου-Βατοπεδίου και ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου
Μεταξύ των εμπλεκόμενων βρίσκεται στέλεχος μεγάλης τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης.
Αναμεμιγμένος φέρεται και ο υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιάννης Αθανασιάδης, που εργαζόταν ως μέλος της ομάδας ασφαλείας, τραπεζικοί υπάλληλοι. Επίσης στην Ασφάλεια προσήχθη (μάλλον για κατάθεση και όχι ως ύποπτος) ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς.
 Πως δρούσαν οι τέσσερις οργανώσεις
Νέα στοιχεία έρχονται στο μεταξύ στο φως για την υπόθεση. Η αστυνομία συνδέει την δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτοχειρίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τέσσερις χωριστές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν όμως διασυνδέσεις μεταξύ τους λόγω κοινού αντικειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ενώ είχαν και κοινά θύματα.
Μεταξύ των συνολικά 53 ατόμων που συνελήφθησαν, περιλαμβάνονται ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, γνωστός δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, επιχειρηματίες -ανάμεσά τους και ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που είχε κατέβει υποψήφιος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές- δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ, καθώς και ένας υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.
Eιδικότερα, η 1η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.
Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. άλλα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.
Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΠΑΠ, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.
Η 2η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιείτο στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος. Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα γινόταν επίσης μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.
Η 3η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος Ελληνας, ο οποίος δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών. Βοηθητικός ρόλος προέκυψε για επιπλέον οκτώ συνεργούς τους, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η 4η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως. Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα 33.
Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.
Προέκυψε ακόμη η συμμετοχή τεσσάρων συνεργών, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και προχθές υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.
Οι συλληφθέντες -ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων- οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), κατάχρηση εξουσίας, αρπαγή και οπλοκατοχή.
Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.
Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. 
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Τέλος, σε έρευνες που έγιναν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: τέσσερα πυροβόλα όπλα και δύο πιστόλια αερίου-κρότου, 19 πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και τέσσερα δίκυκλα, επτά μαχαίρια, τρεις σιδερογροθιές και τέσσερα γκλοπ, 230 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και πέντε σπρέι πιπεριού, μικροποσότητα χασίς, πλήθος κινητών τηλεφώνων, κοσμημάτων, επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών και το χρηματικό ποσό των 172.000 ευρώ.
Για τη δράση των εγκληματικών ομάδων ενημερώθηκε και η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για την περαιτέρω διερεύνηση, ανάλυση και επεξεργασία των παράνομων συναλλαγών τους.

Σκέψη: Αν ο Καραμπέρης ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον… Ψωμιάδη, αν, λέω αν ο Παπαχατζής ήταν στέλεχος της ΔΑΚΕ , αν λέω αν μερικά ακόμα από αυτά τα ..μούτρα ηταν προσκείμενοι στην ΝΔ , ο κος Βενιζέλος θα ζητούσε κατανόηση για τον …σταυρό του; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: