Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Οι ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν στον S&P να κάνει κουμάντο

Το αποτέλεσμα της απόφασης του αμερικανικού Οίκου Αξιολόγησης S&P, ο οποίος υποβάθμισε την περασμένη Παρασκευή τις αξιολογήσεις εννιά κρατών της ευρωζώνης, μπορεί να συγκριθεί με πέτρα, που ρίχτηκε σε σφηκοφωλιά.
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ντρέπονταν στις εκφράσεις τους. 
Εναντίον των Αμερικανών «προφητών» ρίχνονταν επίθετα αρχίζοντας από το «παράλογα» και το «γελοία» ως τη «ξεδιαντροπιά» και την «αναίδεια»
Περισσότερο απ΄όλα προκαλούσαν οι προσπάθειες απόσπασης της προσοχής από τις ίδιες τις «ΗΠΑ, που είναι χωμένες στα χρέη» και την «προκατάληψη των αγγλοσαξόνων» - γιατί δεν υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση της Μεγάλης Βρετανίας, οι δείχτες της οποίας είναι πολύ χειρότεροι, από τους δείχτες της Γαλλίας;...
Είναι δύσκολο, βέβαια, να διατηρηθεί η αυτοσυγκράτηση, όταν την αξιολόγηση χωρών της ευρωζώνης κάθε άλλο παρά ευρισκόμενων σε ύφεση την υποβαθμίζουν στο επίπεδο των αναπτυσσόμενων αφρικανικών. 
Εκτός αυτού στην περίληψη της S&P, γίνεται λόγος για 16 κράτη – την Ελλάδα οι Αμερικανοί πρόλαβαν υπεροπτικά να τη διαγράψουν από το λογαριασμό. 
Οι διανομείς αξιολογήσεων δικαιολογούν τις αρνητικές εκτιμήσεις τους με το επιχείρημα του κολοσσιαίου χρέους και της αυξανόμενης απειλής ύφεσης της ευρωζώνης, την πιθανότητα της οποίας την υπολογίζουν στο 40%. 
Ποιά θέση στη διαμάχη των μερών είναι πιό αξιόπιστη; 
Ακολουθεί η άποψη του Αλεξέι Κουζντεσόφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Ερευνών:
- Μάλλον, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση, γιατί οι χώρες της ευρωζώνης πραγματικά έχουν μεγάλα προβλήματα. Και είναι λογικότατο το ότι η αξιολόγησή τους υποβαθμίστηκε. Αυτή η αξιολόγηση δείχνει την πιθανότητα πτώχευσης αυτών των χωρών. Και το ότι και των Αμερικανών τα πράγματα δεν πάνε όλα καλά, είναι επίσης αλήθεια.
Ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δραματοποιούν όλοι την κατάσταση, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ευρωπαίους σε αυτοσυγκράτηση και συνέχιση της γραμμής απομάκρυνσης από την κρίση:
- Αυτή η απόφαση για μας αποτελεί προειδοποίηση. Και δεν πρέπει να δραματοποιείται, όμως ούτε και να υποτιμάται.

Αρκεί πιά για μας η αμερικανική υπαγόρευση, είναι πιά καιρός να ιδρύσουμε ανεξάρτητο ευρωπαϊκό Οίκο αξιολόγησης, ο οποίος θα έφερε ευθύνη για τους βαθμούς που βάζει, δήλωσε απαιτητικά ο κυβερνών συνασπισμός στη Γερμανία. 
Ακολούθησε και έκκληση να αγνοηθεί εντελώς η υποβάθμιση των αξιολογήσεων.
Το μόνο που στο χρηματοπιστωτικό τομέα τον τελευταίο λόγο πάντα θα τον έχουν όχι οι πολιτικοί, αλλά οι κερδοσκόποι. 
Γι΄αυτούς η απόφαση της S&P αποτελεί ευλογημένη δυνατότητα να κερδίσουν από την υποβάθμιση. 
Γιατί η μείωση των δεικτών των Χρηματιστηρίων που άρχισε την Παρασκευή, συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, έστω και πιό μετριοπαθώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: