Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλο χτύπημα στη μαφία της Θεσσαλονίκης


Δεκάδες άνθρωποι υπεράνω υποψίας συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε 4 εγκληματικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε τι έχει προκύψει από την έρευνα της ΕΛΑΣ

Θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν πολίτες υπεράνω υποψίας, σύμφωνα με τη γνωστή φράση.
Τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι, απόστρατοι αστυνομικοί αλλά και γνωστός δημοσιογράφος, που εργαζόταν στην ΕΤ3 συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιασμών, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ακόμη αντιμετωπίζουν την...
κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Συνελήφθησαν συνολικά 47 άτομα, ενώ η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ συνεχίζεται.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, αλλά και ένας υπάλληλος ΠΑΕ.
Από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων το Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε:
Η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις
- Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση
- Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους.
- Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
- Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
- Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων

Προστασία και ξέπλυμα μέσω ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με την ως τώρα έρευνα, τα μέλη της μίας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, για παροχή "προστασίας".
Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.
Τα χρήματα που αποκόμιζαν τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν.
Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νέα στοιχεία για το κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη
Ως σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα που δρούσαν επί σειρά ετών στη Θεσσαλονίκη, δανείζοντας με τοκογλυφικά ποσοστά εκατοντάδες επιχειρηματίες που είχαν ανάγκη από ρευστό, παρουσιάζει η ΕΛ.ΑΣ τη σύλληψη 47 ατόμων που φέρονται να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τέσσερις «οργανώσεις» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3 Φ., οι δικηγόροι Ζ. και Σ., ο εφοριακός Π., ο επιχειρηματίας (όπως παρουσιαζόταν) και υποψήφιος…. αντιπεριφερειάρχης στην Ημαθία Κ., ο πολύ κοντινός άνθρωπος προέδρου ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης Α. μαζί με τον Π., τα αδέρφια Μ., όλοι τους έχουν..
καταγραφεί στις χιλιάδες συνομιλίες και τις καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης.

Επί 8 μήνες δεκάδες άνθρωποι «υπεράνω υποψίας» ή όχι και τόσο, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, ώστε να προκύψει ο ρόλος τους μέσα στις τέσσερις συνολικά ομάδες που εξαρθρώθηκαν.
Ο εφοριακός φέρεται στη δικογραφία να δέχεται, εξαιτίας της θέσης της οποίας υπηρετούσε στο ΣΔΟΕ, καταγγελίες σε βάρος άλλων μελών του κυκλώματος ότι διενεργούσαν τοκογλυφίες, αλλά δεν διενήργησε καμία έρευνα, άλλος, όπως ο δημοσιογράφος, φέρεται να μεσολαβούσε προς υποψήφιους πελάτες με το αζημίωτο, άλλοι φέρονται να είχαν αναλάβει τον εκφοβισμό όσων δεν πλήρωναν με «συνέπεια» τις οφειλές τους.

Ενδεικτικό πάντως της όλης κατάστασης είναι ότι έχουν ανοίξει και άλλες υποθέσεις, και ειδικά υποθέσεις επιχειρηματιών (όπως ενός πολύ συγκεκριμένου και ιδιαίτερα γνωστού στη Θεσσαλονίκη) οι οποίοι αυτοκτόνησαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, υπό το βάρος της πίεσης που λέγεται ότι τους ασκούνταν για άμεση πληρωμή των οφειλών τους. Σήμερα οι 47 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την απαγγελία των κατηγοριών που βαρύνουν τον καθένα ξεχωριστά.

Stathis είπε...

Ο επιχειρησιακός διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τελικά 52 συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση τοκογλυφίας και εκβιασμών.

Ο Χρήστος Παπαχατζής, παλιός συνδικαλιστής ήταν επικεφαλής της ΠΑΣΚ Εφοριακών από το 1995.
Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διοχετεύουν την πληροφορία πως αρχηγός της σπείρας με τα τέσσερα πλοκάμια είναι ο Μάρκος Καραμπέρης, γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Κουκοβίνου-Βατοπεδίου και ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου. Συνελήφθη επίσης, ο Δημήτρης Λαμπάκης, συνεργάτης του Καραμπέρη.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται στέλεχος μεγάλης Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, κ. Θεοδώρου όπως αποκαλύπτουν δικαστικές πηγές της πόλης, ενώ όπως ήδη έγινε γνωστό από χθες και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης.

Επισης, στην οργάνωση φέρονται αναμεμιγμένοι 3 εν ενεργεία αστυνομικοί, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Αθανασιάδης που εργαζόταν ως μέλος της ομάδας ασφαλείας και τραπεζικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μεταξύ των 52 συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς, για τον οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προσήχθη στην Ασφάλεια για κατάθεση και όχι ως ύποπτος, αλλά παρόλα αυτά και μέσα στη σύγχυση που επικρατεί, θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι δυνατές επιφυλάξεις.
Επισημαίνεται ότι η σύλληψη ή η προσαγωγή για κατάθεση του Μίλαν Τζούρτζεβιτς έχει ήδη αναστατώσει τους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης αλλά και την οικογένειά του.

Η δικογραφία

Η δικογραφία που σχηματίζεται εις βάρος των συλληφθέντων αφορά στις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους (modus operandi), προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν, προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η δράση του κυκλώματος

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για τους προγραμματισμένους ελέγχους της αστυνομίας έναντι χρημάτων.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.