Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το φουσκωμένο έλλειμμα

Ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων εντόπισαν ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Οι καταγγελίες που άναψαν "φωτιές"
Σε πολιτικούς φαίνεται ότι "σκόνταψε" η έρευνα για την υπόθεση της Ελληνικής
Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, διαβίβασε τη δικογραφία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να διαβιβαστεί στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησής του...

Τη δικογραφία αναλαμβάνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής.
Πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν καταθέσει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος στην Ελλάδα. Καταγγελίες έχει κάνει μέσω υπομνήματός του και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.
Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Την ίδια στάση κρατά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.
Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα.
Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.
Τι έδειξαν οι καταθέσεις
Στο διαβιβαστικό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι "από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας".
Ο κ. Πεπόνης υποστηρίζει ότι σε πολλές από τις καταθέσεις που έλαβε "ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών".
Η λίστα των μαρτύρων
Ο εισαγγελέας παραθέτει τη λίστα των μαρτύρων τους οποίους εξέτασε που είναι οι:
Ζωή Γεωργαντά,
Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ,
Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,
Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής,
Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος,
Γεώργιος Κασσιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος,
Αννα Ζωηρού, οικονομολόγος,
Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών,
Ανδρές Φιλίππου, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Αναστασία Πατεράκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ,
Γεώργιος Σημιγιάννης, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Στέλλα Μπαλφούσια, οικονομολόγος,
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος,
Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και
Κυριάκος Σπαθαράκης.
247

Δεν υπάρχουν σχόλια: