Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Πως… πριονίζουν την αλήθεια οι «καλικάντζαροι» της δημοσιογραφίας*

1lois
«*Το σημάδι μιας καλής θεωρίας είναι ότι καλύπτει και τα πιο ασήμαντα δεδομένα...»  
Hector Sussman, αμερικανός μαθηματικός

Γράφει ο Μάκης Δεληπέτρος

Μια φορά και ένα καιρό, το 2002, τέθηκε σε ισχύ το... Έκτακτο «δημοσιογραφικό διάταγμα» που ...απαγόρευε (sic: παντί τρόπω και μέσω) την δημοσίευση ρεπορτάζ που δεν ήταν εγκεκριμένα από μια κλειστή ομάδα δημοσιολόγων αρθρογράφων, καθηγητών Επικοινωνίας κ.α. Έτσι λέει ένα... παραμύθι.
Μάλιστα κάποιοι θέλησαν να φτιάξουν και επίσημα ένα «διευθυντήριο» που θα... έλεγχε τις δημοσιεύσεις και τις έρευνες της εποχής! .
Τότε η παραδημοσιογραφική αυτή «κίνηση» απέτυχε αλλά η δράση της συνεχίζεται μέχρι σήμερα...
Στο ενδιάμεσο είχαν γίνει κλειστές επαφές δήθεν ακραιφνών «αριστεριστών», κάποιων περιστασιακά εμφανιζόμενων ως «Νεοφιλελεύθερων» που έπαιζαν από τον χώρο της ...καλής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ έως την Ν.Δ και άλλων εντελώς άσχετων που αυτοπροσδιορίζονταν ως «κίνηση των λογικών» κ.λ.π., φρούτων του χώρου.
Απότοκο αυτών των κινήσεων- και μερικών άλλων- είναι το σημερινό καθεστώς στο χώρο της «εγκυρότητας» από γνωστά μεγάλα κανάλια έως τα... παραδοσιακά «σοβαρά» συγκροτήματα του Τύπου.
Δεν φταίνε για όλα μόνον οι... εκδότες αλλά και οι «πρόθυμοι» (με το ...αζημίωτο φυσικά) από κάθε άκρο του πολιτικού χώρου, ας πούμε, δημοσιογράφοι.
Έκτοτε κάθε μη εγκεκριμένη ενέργεια(!) πληροφόρησης χαρακτηρίζεται, βάσει εκείνου του έκτακτου παραδημοσιογραφικού διατάγματος αυτής της «λέσχης των Προθύμων- Λογικών» ως... θεωρία συνωμοσίας.
Βλέπετε δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία Αρμόδιος- Αριστοπείτων, Αλκιβιάδης, δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, Κατιλίνας, Μαυροκορδάτοι, εμπρησμός των Ράιχσταγκ, σφαγή των SΑ από τον Χίτλερ κ.λ.π., κ.λ.π.Δεν υπήρξαν Συνωμοσίες.
- Γιατί δεν πρέπει να ακούγεται η αλήθεια υπό την πίεση του αφορισμού της «Συνωμοσιολογίας»...
Είναι απλό: δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε στο να λένε τώρα οι πολιτικοί ότι ...ήταν λάθος (!) το Μνημόνιο εάν δεν είχε περάσει πρώτα σαν αναγκαιότητα από την «Συμμαχία των Προθύμων» και την «Αδελφότητα των Λογικών».
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΒΡΑΔΥΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΛΑ ΟΙ «ΚΡΙΤΕΣ» ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ...ΜΑΛΩΝΟΥΝ!
Για φανταστείτε την εποχή της Συνθήκης του Ραπάλλο (1922) να έλεγε κανείς ότι η Γερμανία εξοπλίζεται σε μυστικά εργοστάσια στο έδαφος της ΕΣΣΔ όπου παράγονται πυροβόλα, άρματα, αεροσκάφη!
Κάθε σχόλιο περιττό (χρήσιμη όμως η σκέψη αυτή στις μέρες μας)...
·         «...Η συμφωνία, σε αντιδιαστολή με εκείνη του 1920, ήταν συνάφθηκε μεταξύ της Γερμανίας (υπό το καθεστώς της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης), την οποία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Ράτεναου (Walther Rathenau) και της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία εκπροσώπησε ο ομόλογός της "Κομισάριος του Λαού" Γκεόργκι Τσιτσέριν (Georgi Chicherin). Η συνθήκη υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 1922 στην ιταλική κωμόπολη του Ραπάλλο, (κοντά στην Γένοβα, Λιγουρία) απ' όπου πήρε και το όνομά της. Η Συνθήκη υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Γένοβας...»
·         «...Την ακολούθησε ένα μυστικό "παράρτημα", που υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου 1922. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΣΣΔ επέτρεπε στην Ράιχσβερ να εκπαιδεύει το στρατιωτικό της δυναμικό σε περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης (και φυσικά σε όπλα που ήταν απαγορευμένα στη Γερμανία από την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στη Γερμανία να καταστρατηγήσει τον ανάλογο όρο της Συνθήκης».
·         Τον Φεβρουάριο 1923 ο αρχηγός του νέου Truppenamt ("Γραφείο Στρατευμάτων", το κρυφό Γενικό Επιτελείο) υποστράτηγος Ότο Χάσσε μετέβη στη Μόσχα για μυστικές διαπραγματεύσεις. Αποτέλεσμα ήταν η Γερμανία να υποστηρίξει την σοβιετική βιομηχανοποίηση.
·         Με μυστικές συμφωνίες γερμανικά εργοστάσια που παράγουν στρατιωτικά αγαθά χτίστηκαν στο εσωτερικό της Ρωσίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Γερμανούς να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις από τους όρους των Βερσαλλιών και στους Σοβιετικούς να αποκτήσουν Δυτική στρατιωτική τεχνολογία.
·         «Η ΕΣΣΔ υπέγραψε τη Συνθήκη (και το Παράρτημα) στοχεύοντας στη δημιουργία ενός αντι-Βερσαλλιακού άξονα κατά της Δύσης, καθώς και οι δύο χώρες είχαν υποστεί εδαφικές απώλειες με τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Στη Δύση, αντίθετα, η Συνθήκη θεωρήθηκε ως ανησυχητική ένδειξη, καθώς ενδυνάμωνε τη διεθνή θέση των δύο χωρών. Στο εσωτερικό της Γερμανίας της Βαϊμάρης πολλά συντηρητικά στελέχη και η συντηρητική μερίδα του λαού δεν είδε με καλό μάτι τη συνθήκη που διαπραγματευόταν και διατηρούσε αγαστές σχέσεις με κομμουνιστική χώρα...»
Τον Φεβρουάριο 1923 ο αρχηγός του νέου Truppenamt ("Γραφείο Στρατευμάτων", το κρυφό Γενικό Επιτελείο) υποστράτηγος Ότο Χάσσε μετέβη στη Μόσχα για μυστικές διαπραγματεύσεις. Αποτέλεσμα ήταν η Γερμανία να υποστηρίξει την σοβιετική βιομηχανοποίηση. Επίσης, στρατιωτικοί διοικητές του Κόκκινου Στρατού διευκολύνθηκαν στην δημιουργία γενικού επιτελείου, απορροφώντας τη σχετική Γερμανική τεχνογνωσία.
ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ «ΕΓΚΥΡΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ», ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ -ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ- ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ;
-Άσχετο, που αφορά στην προσπάθεια να μην ...διαταραχθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων:
«...Οι φινλανδικές Αρχές κατέσχεσαν πυραύλους τύπου Patriot που εντόπισαν σε πλοίο και συνέλαβαν τον ουκρανό πλοίαρχό του και τον πρώτο αξιωματικό που θεωρούν ύποπτους πως προσπάθησαν να μεταφέρουν τα όπλα μέσω Φινλανδίας χωρίς άδεια. Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος εντοπίστηκαν χθες όταν οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο φορτηγό πλοίο Thor Liberty στην πόλη Κότκα, στη νότια Φινλανδία. Ανακάλυψαν επίσης 150 τόννους μιας πυροτεχνικής ουσίας, της νιτρογουανιδίνης (πικρίτης). "Συλλάβαμε τον καπετάνιο και τον πρώτο αξιωματικό χθες", ανέφερε ο Πέτρι Λούνατμαα, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών της διεύθυνσης οικονομικού εγκλήματος των φινλανδικών τελωνείων. Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείς τι είπαν οι ύποπτοι και ποιος ήταν ο προορισμός των πυραύλων. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Γερμανία και προορισμός του ήταν η Κίνα, αλλά το φινλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν πωληθεί από τη Γερμανία στη Νότια Κορέα. Δεν υπήρξε καμιά ένδειξη πως οι πύραυλοι προορίζονταν για κάποιον "ύποπτο" προορισμό. Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι επρόκειτο να νόμιμη πώληση και μεταφορά. Ωστόσο η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας Πάιβι Ράσανεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο YLE ότι οι πύραυλοι είχαν καταχωρηθεί ως "πυροτεχνήματα". Ο νόμος στην Φινλανδία ορίζει ότι όσοι θέλουν να μεταφέρουν όπλα μέσω της χώρας οφείλουν να ζητούν άδεια. Τα τελευταία έξι χρόνια υπήρξαν 20 κρούσματα μεταφοράς στρατιωτικού υλικού διαμέσου της χώρας, ωστόσο η τελευταία υπόθεση μοιάζει να αφορά ένα από τα μεγαλύτερα φορτία. "Δεν θυμάμαι άλλη υπόθεση τέτοιου μεγέθους", είπε ο Λούνατμαα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας τελωνείων στη γερμανική πόλη Όλντενμπουργκ είπε ότι οι πύραυλοι προέρχονταν από τη γερμανική υπηρεσία προμηθειών οπλικών συστημάτων και το φορτίο είχε λάβει άδεια εξαγωγής. Το Ελσίνκι όμως επέμεινε ότι το φορτίο με τους πυραύλους, που παράγονται στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται για να καταρρίπτονται εχθρικοί πύραυλοι, δεν είχαν άδεια διέλευσης και διεξάγεται έρευνα για παραβίαση του νόμου... ΑΠΕ)

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ: Επίσης... άσχετο. Διαβάζω Ιστορία εδώ και... λίγες μέρες. Μου αρέσει να μαθαίνω, διορθώνομαι, που λέει και ο Λαζόπουλος. Από πού άντλησαν το θράσος Ιράκ και Ιράν να θελήσουν να αντικαταστήσουν το δολάριο με... Ευρώ και η μακαρίτισσα Λιβύη να θελήσει να επιβάλλει «κανόνα Χρυσού» στο νέο νόμισμα που θα δημιουργούσε;

Υ.Γ. Το να προσπαθείς να μάθεις τι γίνεται στον κόσμο διαβάζοντας εφημερίδες, είναι σαν να προσπαθείς να δεις τι ώρα είναι βλέ
ποντας μόνο το λεπτοδείκτη. 
(Ben Hecht, Αμερικανός Δημοσιογράφος)

ΜΑΚΗΣ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: