Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι «γκρίζοι λύκοι», το βαθύ κράτος και η δήθεν παρεξήγηση

Του Σάββα Καλεντερίδη

O Mεσούτ Γιλμάζ, μετά το ατύχημα στο Σουσουρλούκ (3-4 Νοεμβρίου 1996), έδωσε εντολή ως πρωθυπουργός να διερευνηθεί το τεράστιο θέμα της δράσης των παρακρατικών και μαφιόζικων μηχανισμών υπό τη σκιά και προστασία του τουρκικού κράτους. 
Υστερα από λίγες ημέρες (24 Νοεμβρίου 1996), ευρισκόμενος στη  Βουδαπέστη, δέχτηκε επίθεση και γρονθοκοπήθηκε από παρακρατικούς της συμμορίας των Γκρίζων Λύκων, για να σταματήσει τις ενέργειες αποκάλυψης και αποκαθήλωσης του ελεγχόμενου από την Τσιλέρ βαθέος κράτους
Τώρα, δύο...
ημέρες μετά τη δήλωσή του για εμπλοκή του τουρκικού κράτους στις πυρκαγιές των ελληνικών δασών, ανασκευάζει και αρνείται ότι δήλωσε κάτι τέτοιο.
Να υποθέσουμε ότι δέχτηκε και πάλι επίθεση, αυτή τη φορά άλλου τύπου;
Η ανακοίνωση
Μετά τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ και τις ανακοινώσεις όλων των ελληνικών κομμάτων για το θέμα της εμπλοκής του τουρκικού κράτους στις πυρπολήσεις ελληνικών δασών, ο Μεσούτ Γιλμάζ έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση στο Πρακτορείο Ανατολή:
«Το θέμα προέκυψε εξ ολοκλήρου από μια παρανόηση. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον κύριο Ενβέρ Αϋσεβέρ (Enver Aysever), απαντώντας σε ερώτημα για τις περιπτώσεις που ισχύει το λεγόμενο κρατικό απόρρητο, απάντησα ότι αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που σχετίζονται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα το θέμα των εκτιμήσεων που υπήρχαν (Σ.τ.μ.: στο τουρκικό κράτος) για εμπλοκή της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στα δυτικά παράλια της Τουρκίας τη δεκαετία του 1990. Τότε είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διάδοση και αναμετάδοση τέτοιων πληροφοριών, που δεν ήταν τεκμηριωμένες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Οπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα αφορούσε τις πυρκαγιές στα δάση της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας. Στο θέμα αυτό δεν υπήρχε ζήτημα χρήσης μυστικών κονδυλίων. Αν διαβάσει κανείς το περιεχόμενο της συνέντευξης, θα αντιληφθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την επικεφαλίδα που χρησιμοποιήθηκε.
Κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αυτή η διευκρίνιση στην κοινή γνώμη, για να μη δοθεί η δυνατότητα για λάθος εκτιμήσεις»!
Ο νοών νοείτω!
Olympia

Διαβάστε ολόκληρη τη συνένευξη του κ. Γιλμάζ: Ολόκληρη η επίμαχη συνέντευξη Γιλμάζ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχεται η τουρκική εφημερίδα «Μπίργκιουν» στο σημερινό της φύλλο στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ περί εμπρησμών στην Ελλάδα από πρόσωπα που χρηματοδοτούντο μέσω μυστικών κονδυλίων της τουρκικής κυβέρνησης, γράφοντας πως ο συντάκτης της συνέντευξης δηλώνει «είμαι πολύ σίγουρος για το τι είπε ο Γιλμάζ».

«Ο Γιλμάζ τρεις μέρες μετά τη δημοσίευση της είδησης ανέφερε πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του», γράφει η εφημερίδα σε δημοσίευμά της στην πρώτη σελίδα.

Η «Μπίργκιουν» αναφέρει ότι «η δήλωση του Γιλμάζ ότι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ήταν αντίποινα, ξεσήκωσαν την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι της Ελλάδας ζήτησαν αποζημίωση. Ο Γιλμάζ είπε πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του, αλλά ο Ενβέρ Άισεβερ λέει ‘είμαι πολύ σίγουρος για το τι είπε ο Γιλμάζ’».

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «αν κάναμε λάθος ερευνήστε», έκφραση που παραπέμπει εννοιολογικά σε δύο πράγματα.

Πρώτον, στην κλασσική επιγραφή που υπάρχει σε πολλά υπηρεσιακά αυτοκίνητα στην Τουρκία που συνοδευόμενη από τηλεφωνικό αριθμό καλεί τους περαστικούς να καλέσουν τον αριθμό σε περίπτωση λάθους του οδηγού.

Δεύτερον, στην υπόνοια ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί η συνομιλία του Γιλμάζ με τον δημοσιογράφο, αφού οι τηλεφωνικές συνομιλίες καταγράφονται.