Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μικρή Ευρώπη - όμηρος της ευρωζώνης

Η κρίση του ευρώ σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό κάλυψε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης, που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.
Όλες μαζί αυτές οι χώρες συχνά ονομάζονται «Μικρή Ευρώπη». 
Το παρόν της είναι πολύ ασαφές, οι δε περαιτέρω προοπτικές μυστηριώδεις.
Η εξέλιξη των γεγονότων στην Ευρώπη έμοιαζε με αλυσιδωτή αντίδραση...


Η Ιρλανδία και η αναμένουσα τη πτώχευση Ελλάδα ήδη είχαν πάρει δόσεις του δανείου της ΕΕ, όταν τον Απρίλιο έκτακτη βοήθεια ζήτησε η Πορτογαλία. Από τον Ιούλιο ως το Δεκέμβριο οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν στα χαμηλότερα επίπεδα τις αξιολογήσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας. 
Έπεσαν επίσης οι αξιολογήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, ενώ υπό απειλή αναθεώρησης της αξιολόγησης βρέθηκε ακόμα και η Γαλλία. Στη διάρκεια του φθινοπώρου άλλαξαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.  
Σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Νότια, πραγματοποιούνταν ατέλειωτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού φάσματος. 
Σε ατέλειωτη σειρά πραγματοποιούνταν και οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ, όπου προσπαθούσαν να βρουν έξοδο από την κρίση.
Ωστόσο για τη Μικρή Ευρώπη, κατα την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, κανένα μέτρο κατά της κρίσης δεν πρόκειται να απαλύνει την κατάσταση. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων Μπορίς Καγκαρλίτσκι είπε:
- Προς το παρόν οι αποφάσεις δεν υιοθετήθηκαν προς το όφελος αυτών των χώρων, οι οποίες ουσιαστικά έχουν βρεθεί όμηροι του οικονομικού συστήματος, στο οποίο δεν έχουν καμιά δυνατότητα ανάπτυξης. Το απερχόμενο έτος, αναμφίβολα, ήταν γι΄αυτές τις χώρες τραγικό, γιατί όχι μόνο υπόφεραν από την οικονομική κρίση, αλλά η οικονομία τους καταστρεφόταν συστηματικά από τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης. Γιατί αυτά τα αντικρισιακά μέτρα δεν αποσκοπούν στην απομάκρυνση αυτών των χωρών από τη βαριά οικονομική κατάσταση, αλλά στη στέρηση από αυτές της δυνατότητας υιοθέτησης οποιωνδήποτε μέτρων, τα οποία μπορούν να πλήξουν κυρίως τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, που είναι δανειστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: