Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σαμαράς: «Δεν θα συγκυβερνήσω στο λάθος»

Το μόνο αληθινά σωτήριο είναι να φύγουν. Εκλογές μπορεί να μη θέλουν αλλά δε μετράει, τι θέλουν αυτοί αλλά τι θέλει ο λαός
Με τη φράση αυτή έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση -στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει-, ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέτυχε γιατί η πολιτικής της ήταν λαθεμένη εξαρχής και πως ακόμη και «τα σωστά που περιέχει τα ακυρώνει και τα κάνει ανέφικτα».
Τόνισε πως η κυβέρνηση εξελέγη τάζοντας λαγούς και πετραχήλια και πως δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί διότι δεν έχει νομιμοποίηση. Τόνισε μάλιστα, πως η...
ΝΔ, διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ διότι δεν λαϊκίζει. Δια του λόγου το αληθές, διεμήνυσε πως είναι αντίθετος με όσους κατεβάζουν τους διακόπτες του ρεύματος ή όσους παραλύουν την πόλη με καθημερινές πορείες 100 ανθρώπων.
«Τους το λέω κατάμουτρα. Να μη μας ψηφίσουν ποτέ!», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν λαϊκίζει και πως «παπαγάλοι και εξαπτέρυγα», που του χρεώνουν τέτοια συμπεριφορά, χάνουν χρόνο και χρήμα.
Ο αρχηγός της ΝΔ, είπε επίσης όχι στα σενάρια συγκυβέρνησης. «Δε μας αφορούν», είπε χαρακτηριστικά…
Για απόφαση 21ης Ιουλίου
«Οι χθεσινές εξελίξεις δεν έφεραν τη λύση στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους. Όλα δείχνουν ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου θα αναθεωρηθεί. Όμως, ο χρόνος περνά και η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Πράγμα που δεν κάνει καλό ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για την Ευρώπη», σχολίασε ο Αντώνη Σαμαράς, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή απουσία της επίσημης Ελλάδας.
«Δημιουργείται, έτσι, η αίσθηση ότι βρισκόμαστε χωρίς εκπροσώπηση και πέφτουμε στο κενό!», είπε, παρατηρώντας πως όποιος τολμήσει να καλύψει αυτό το κενό, με ένα όραμα για την Ελλάδα διαφορετικό, δέχεται τα συντονισμένα «πυρά» των οπαδών του Μνημονίου που λιγοστεύουν, γίνονται πιο επιθετικοί και φτιάχνουν ένα σκηνικό υποκρισίας, για να πλήξουν τη ΝΔ.
Για δημοψήφισμα
«Τους προειδοποιώ να μη το κάνουν. Δεν θα εκτονώσουν το λαό. Θα τον εξοργίσουν ακόμα περισσότερο...», ξεκαθάρισε με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές για επερχόμενο δημοψήφισμα ενώ αντίστοιχη ήταν η θέση του και για τα σενάρια περί επερχόμενης εκβιαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή με 180 ψήφους.
«Εμείς παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν ψηφίζουμε!», είπε χαρακτηριστικά
Το πρόβλημα είναι πως θα βγούμε από την κρίση
« Το πρόβλημά μου δεν είναι η Κυβέρνηση. Το πρόβλημά μου είναι η κρίση! Το πρόβλημα μου δεν είναι ο κ. Βενιζέλος, που για να συσπειρώσει τους δικούς του, μέσα στην απελπισία του, θυμήθηκε σήμερα να κάνει επίθεση κατά των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι η απελπισία του κόσμου στους δρόμους», σημείωσε αποτυπώνοντας την αγωνία του για το αύριο.
«Το πρόβλημα είναι πως θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να διαλυθούμε ως κοινωνία. Όχι απλώς στα πλαίσια του ευρώ. Ασφαλώς στα πλαίσια του ευρώ. Αλλά και με λογική Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Όχι με λογική τιμωρητική! Με θυσίες, ναι! Αλλά και με φως στην άκρη του τούνελ…», υπογράμμισε
Περί σεναρίων συγκυβέρνησης
«Δεν μας αφορούν. Το έχουμε πει πολλές φορές», επανέλαβε και σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ και διερωτήθηκε:
«Να συγκυβερνήσουμε σε τι; Στο λάθος; Να συγκυβερνήσουμε, για να εφαρμόσουμε μαζί με άλλους, αυτό που από την αρχή προειδοποιήσαμε και αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος; Να συναινέσουμε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής Κοινωνίας; Να συναινέσουμε στην πολιτική που, αντί να μειώνει το έλλειμμα, διογκώνει την ανεργία και πολλαπλασιάζει τα λουκέτα; Κι αν εμείς συμφωνούσαμε εκ των υστέρων με το λάθος, θα έπαυε, τάχα, να είναι λάθος; Κι αν εμείς συμφωνούσαμε, θα σταμάταγε η ανεργία; Θα περιορίζονταν τα λουκέτα; Πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, μια Κυβέρνηση, αντί να κυβερνήσει, φορτώνει τη δική της αποτυχία στην Αντιπολίτευση!», είπε συγκεκριμένα λέγοντας πως αυτή η πολιτική απέτυχε, όχι γιατί δεν συμφώνησε η Αντιπολίτευση, αλλά γιατί ήταν λάθος εξ αρχής, που μαζί με κυβερνητική ανεπάρκεια, έφεραν το χειρότερο αποτέλεσμα.
Η κυβερνητική πολιτική ήταν λάθος εξαρχής
 «Η κυβερνητική πολιτική απέτυχε γιατί ήταν λάθος εξ αρχής. Και γιατί ακόμα και τα σωστά που περιέχει, τα ακυρώνει. Τα κάνει ανέφικτα!», υπερασπίστηκε ο αρχηγό της ΝΔ, φέροντας ως παραδείγματα, την ανάγκη μείωσης της σπατάλης, την οποία όμως η κυβέρνηση διεύρυνε, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που όμως «ζει και βασιλεύει», τις φορολογικές επιδρομές που πλήττουν μόνο αυτούς που πληρώνουν, τις αποκρατικοποιήσεις που δεν προχωρούν και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που δεν προχωρά.
Για επαναδιαπραγμάτευση
«Μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» σε όλους κι ύστερα ήλθε και σάρωσε τα πάντα, ασφαλώς δεν μπορεί να διαπραγματευθεί τίποτε! Γιατί δεν έχει καμία νομιμοποίηση! Αντίθετα, μια κυβέρνηση που θα βγει και θα πει ευθέως, όχι ότι δεν θα υπάρξουν θυσίες, αλλά ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί», ισχυρίστηκε, απαντώντας σε όλους όσοι αμφισβητούν αυτή τη δυνατότητα της ΝΔ, ζητώντας εκ νέου ισχυρή λαϊκή εντολή.
«Όσο πιο μεγάλη λαϊκή εντολή διαθέτει, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η διαπραγματευτική της θέση. Κι όσο πιο σοβαρή κι αποφασισμένη δείχνει, κι όσο πιο αποτελεσματική αποδειχθεί, τόσο πιο σοβαρά θα την πάρουν και οι δανειστές μας», είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέσθηκε μάλιστα δήλωση του υπεύθυνου του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, που μίλησε για «επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης», συμπίπτοντας –όπως είπε- με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ποιος μπορεί να επιμένει επ’ άπειρον σε μια συνταγή που αποτυγχάνει; Άλλωστε, η αλλαγή των όρων της απόφασης της 21ης Ιουλίου τι είναι; Δεν είναι αναθεώρηση άστοχων προβλέψεων; Η ίδια η Τρόϊκα τι λέει; Δεν είπε ότι το αρχικό Μνημόνιο δεν είναι σε καμιά περίπτωση «οι πλάκες του Μωυσή»; Και το Μεσοπρόθεσμο τι είναι; Δεν είναι αναθεώρηση του αρχικού Μνημονίου; Και όλες οι αποφάσεις που μιλάνε πια για «πακέτα Ανάπτυξης», δεν πρέπει κάποτε να εφαρμοστούν; Στο κάτω-κάτω, η ίδια η Ευρώπη τι είναι; Δεν είναι η Ευρώπη του συνεχούς διαλόγου;», πρόσθεσε προς ενίσχυση των θέσεών του.
Για επιστολές Βενιζέλου –Τρόικας
Ο κος Σαμαράς, επανέφερε το αίτημα για δημοσιοποίηση των επιστολών Βενιζέλου-Τρόικας.
«Εδώ δεν μας έχουν δώσει ακόμα τις επιστολές με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Τρόικα. Ποια, λοιπόν, «εθνική γραμμή» να χαράξουμε μαζί, όταν την έχει χαράξει εδώ και δύο χρόνια μόνος του ο κ. Παπανδρέου;», σημείωσε.
«Ρωτάμε όσο πιο απλά γίνεται: Περιθώρια νέας γραμμής για να συν-υποστηρίξουμε υπάρχουν; Και ποια; Γιατί αλλιώς, με δεδομένη και αμετακίνητη τη δική τους γραμμή, και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μονομερώς, δεν ψάχνουν για συγκυβέρνηση, αλλά για συνενόχους!», υποστήριξε.
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να ξορκίσει τις φωνές που τον κατηγορούν για λαϊκισμό και για χάιδεμα αυτιών.
«Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία για το πόσο απεχθάνομαι το λαϊκισμό, σας το λέω ευθέως: Είμαι αντίθετος με όσους νοιάζονται μόνο για το πως θα διασώσουν τα προνόμιά τους. Είμαι αντίθετος με όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες του ρεύματος, αντίθετος με όσους θεωρούν δικαίωμά τους να παραλύουν την οικονομική ζωή της πόλης, με καθημερινές πορείες εκατό ατόμων, που αναστατώνουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων. Είμαι απέναντι σε όλους αυτούς! Και δεν θα τους κοροϊδέψω. Τους το λέω ευθέως. Τους το λέω κατάμουτρα: Να μη μας ψηφίσουν ποτέ!», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας όχι στα προνόμια ή στις καταχρήσεις, μερικών συντεχνιών.
«Ξέρω, βέβαια, ότι διάφοροι «παπαγάλοι» και διάφορα «εξαπτέρυγα» προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν τη Νέα Δημοκρατία και μένα προσωπικά. Ξέρω πολλά. Χάνουν τον καιρό τους. Χάνουν χρόνο, ταξίδια και χρήμα. Κι εμένα δεν με ακουμπάνε. Και οι έξω τους έχουν πια καταλάβει…», πρόσθεσε με νόημα, επαναλαμβάνοντας το μόνιμο πια σύνθημά του:
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Να φύγουν τώρα
«Αυτοί που τόσες φορές ως τώρα μας είπαν ότι: Η χώρα σώθηκε, Ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι, Ότι δεν θα πάρουν άλλα μέτρα, συνεχίζουν να βυθίζουν τη χώρα. Έχουν αποτύχει. Έχουν τελειώσει. Το μόνο αληθινά «σωτήριο» που μπορούν να κάνουν, είναι να φύγουν. Εκλογές μπορεί να μη θέλουν, Αλλά δεν μετράει τι θέλουν εκείνοι, Μετράει τι θέλει ο λαός», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας εκ νέου εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: