Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ποιο είναι το κυρίαρχο σενάριο για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, περιλαμβάνει 5 βασικά σημεία για το κούρεμα του χρέους έως και 50%.

Τα σημεία αυτά σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg είναι:
1.- απομείωση των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 50%,

2.- ”αναχώματα” στήριξης για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα
3.- συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
4.-  νέα ώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
5.- εξέταση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Η πιθανότητα μεγαλύτερης απομείωσης θα συνοδεύεται, ίσως, από... ρητές δεσμεύσεις πως θα αποκλειστεί αναδιάρθρωση χρέους για άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μία άλλη πρόταση προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας που θα έχουν την εγγύηση του ΕΤΧΣ, ο οποίος αξιολογείται με ΑΑΑ από τους οίκους. Σαν τελευταία επιλογή εξετάζεται ακόμη και απομείωση χωρίς εγγύηση.

Όσον αφορά την παράλληλη στήριξη των τραπεζών, στο τραπέζι πέφτει η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού “αναχώματος” με χρήση κεφαλαίων από το ΕΤΧΣ, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει απευθείας μερίδια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να εγγυάται τραπεζικά χρεόγραφα.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες βλέπουν με όλο και πιο θετικό μάτι την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού για το ευρώ, του ESM -ο οποίος τίθεται σε ισχύ το 2013.

Οι διαβουλεύσεις κάνουν λόγο για την υλοποίησή του από τα μέσα του 2012, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με παράλληλη «ελαστικοποίηση» των κανονισμών που ορίζουν τη διαδικασία της λήψης αποφάσεών του.

Αυτό θα γίνει ώστε να μην απαιτείται η ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών που συνεισφέρουν στα κεφάλαιά του και να αποφευχθούν “θρίλερ” ανάλογα εκείνου της Σλοβακίας
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: