Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Το G20 θα αποφασίσει για το ελληνικό “κούρεμα”

Η εκτίμηση ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε δομική παθογένεια της ευρωζώνης, απειλώντας συνολικά την παγκόσμια οικονομία, είναι μια διαπίστωση χιλιοειπωμένη, ταυτόχρονα όμως και διαρκώς επιβεβαιούμενη.
Οι μεγάλες δυνάμεις του σύγχρονου κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και οι οικονομίες που δείχνουν να διαθέτουν αντιστάσεις απέναντι στην κρίση, όπως εκείνες της Βραζιλίας και της Ινδίας, δεν φείδονται δημόσιων και αγωνιωδών παρεμβάσεων για την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, προκειμένου να σταματήσει η διάχυση των συνεπειών της κρίσης χρέους στην...
παγκόσμια οικονομία.
Γι’ αυτό και, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, το G20, δηλαδή οι πραγματικά ισχυροί του πλανήτη, θα είναι εκείνοι που θα επικυρώσουν ή θα διαφωνήσουν με τη… συνταγή για τη θεραπεία, στη δική τους Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Κάννες, το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου.
Προπαρασκευαστική εκείνης της Συνόδου είναι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν στο G20, καθώς και των μεγάλων κεντρικών τραπεζιτών, στο Παρίσι, καθώς η Γαλλία είναι η προεδρεύουσα της Συνόδου.
Στη σύσκεψη, αναμένεται να παρουσιαστούν με λεπτομέρειες, όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σχέδιο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενίσχυσης της ταμειακής ρευστότητας του EFSF και συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μέσα στο επόμενο διάστημα.
Τα προβλήματα βεβαίως περισσεύουν, καθώς οι τραπεζίτες συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά κάθε συζήτηση για… σοβαρό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δηλαδή στα επίπεδα του 50%, ή και παραπάνω.
Είναι εξάλλου εξαιρετικά νωπές οι εντυπώσεις από την άρνηση του ίδιου του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, που σε συνδυασμό με τον ιδιότυπο «εκβιασμό» του Ζαν-Κλοντ Τρισέ για μελλοντική διακοπή αγοράς των «χρεοκοπημένων» ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε η σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ του G20 να αποκτά χαρακτήρα θρίλερ.
14.10.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: