Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει ακόμα και σήμερα στο τρελάδικο που
λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αφού οι Γερμανοί ξεσήκωσαν το κόσμο για haircut
50% έρχεται η EKT, ο πρόεδρος των Γερμανών τραπεζιτών αλλά και η Credit
Suisse και δηλώνουν απερίφραστα ότι η 21η Ιουλίου και βιώσιμη μπορεί να
είναι και επικίνδυνο θα είναι αν τελικά ανατραπεί.
Η ανατροπή της 21ης Ιουλίου και του περίφημου PSI ξεκίνησε από 2 πράγματα.
Το πρώτο καθαρά τεχνικό είχε να κάνει με την υπερβολική πτώση του επιτοκίου του 30ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελούσε το βασικό επιτόκιο προεξόφλησης της παρούσας αξίας για το PSI.
Η πτώση του λοιπόν σήμανε μια... απόκλιση της τάξης των 8-9 δισ στον προγραμματισμό της εξοικονόμησης των 109 δισ. του ελληνικού προγράμματος.
Οπως όμως αναφέρει και η Credit Suisse, λύσεις υπάρχουν πολλές, από το να καλυφθεί η ανάγκη αυτή με επιμήκυνση του προγράμματος και αλλαγή του επιτοκίου μέχρι να αναλάβει το ΔΝΤ το θέμα με κάποιες εγγυήσεις.
Τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα μιλούν τελικά για haircut από 30 μέχρι 50%.
Μήπως στο κάτω άκρο περιλαμβάνουν και την ήδη συντελεσθείσα αγοραία διεύρυνση του PSI; Και αν ναι, τι θα γίνει αν τα γερμανικά ομόλογα συνεχίσουν να πέφτουν και τα επιτόκια τους ξανανέβουν;
Η άλλη παράμετρος είναι η δυστοκία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα διαρθρωτικά μέτρα.
Από σήμερα το κράτος παραλύει και είναι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές που τείνουν να καταρρίψουν το διαβόητο μέτρο του τέλους των ακινήτων, μπλοκάροντας την έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τα στοιχεία του ελλείμματος στο 9μηνο εξάλλου κατέδειξαν ότι όποια μέτρα και να πάρουν, όταν είναι άστοχα και στενά λογιστικά οδηγούν σε αποτυχία, όπως πιθανώς να γίνει για μια ακόμα φορά.
Τα αποτελέσματα και τα διαφαινόμενα αδιέξοδα είναι προφανές ότι απαιτούν αλλαγές και προσθήκες σε κατευθύνσεις, αποφάσεις και πρόσωπα.
Αυτό δεν αποτελεί πολιτική διαπίστωση, αλλά οικονομικό συμπέρασμα.
Μην τρελαθούμε ότι εκτός από τους σημερινούς δεν υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις για να σωθεί η χώρα.
Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου