Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκαλύπτουμε τη δεύτερη έκθεση «φωτιά» του Γραφείου Προϋπολογισμού

Αποκαλύπτουμε και την δεύτερη έκθεση «φωτιά» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους.
Από τον περασμένο Ιούλιο προειδοποιούσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους για την ανεξέλεγκτη δυναμική του δημόσιου χρέους αλλά κανείς από την κυβέρνηση δεν είχε δώσει σημασία. 
Το newsbomb.gr αποκάλυπτει ότι η ομάδα των τεσσάρων οικονομολόγων που στελεχώνουν το αρμόδιο γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού, εκτός από το...
«Δημοσιονομικό Δελτίο» Αυγούστου που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας πολιτικοοικονομικές αναταράξεις με το περιεχόμενό του, είχαν εκδώσει μια ακόμα έκθεση, με ανάλογο περιεχόμενο, εν μέσω του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το «Δημοσιονομικό Δελτίο Ιουλίου», το οποίο, αν και η σύνταξή του ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αναφέρει ότι «η δυναμική του δημόσιου χρέους έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», τονίζοντας παράλληλα πως «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημόσιου χρέους» αλλά και τα υψηλά πρωτογενή ελλείμματα. Καταλήγει μάλιστα με το συμπέρασμα ότι «ακόμα και αν σήμερα μηδενιζόταν το χρέος, η δημοσιονομική θέση της χώρας δε θα ήταν βιώσιμη χωρίς δανεισμό».
Με άλλα λόγια δηλαδή, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα στάσης πληρωμών!
Οι λόγοι «καρατόμησης» και ο όρκος ανεξαρτησίας
Για ποιο λόγο όμως το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον των μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την παραίτηση της επικεφαλής κυρίας Στέλλας Σάββα-Μπαλφούσια;
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που κυρίως ενόχλησε όχι μόνο τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους περισσότερους υπουργούς αλλά και αρκετούς παράγοντες της αγοράς ήταν οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας. Το γεγονός δηλαδή ότι οι τέσσερις οικονομολόγοι δεν έμειναν μόνο στην συλλογή και παρουσίαση των στοιχείων αλλά μπήκαν στον πειρασμό των προβλέψεων.
Προβλέψεις που την συγκεκριμένη περίοδο επηρεάζουν τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές ευαίσθητες ισορροπίες. Μάλιστα, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, στον οποίο υπάγεται το συγκεκριμένο γραφείο, ανέφεραν ότι «η έκθεση αναστάτωσε την αγορά», συμπληρώνοντας ότι Έλληνες τραπεζίτες τού τηλεφώνησαν προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πετσάλνικος δέχθηκε οργισμένο τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος άμεσα αντιλήφθηκε την ζημιά που μπορούσε να προκληθεί.
Πολλά ερωτήματα όμως δημιουργούνται και για τους λόγους που οδήγησαν τα μέλη του γραφείου να περιγράψουν με τόσο μελανά χρώματα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 
Μια άποψη αναφέρει ότι είχαν άγνοια κινδύνου και κυρίως άγνοια για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεσή τους στην αγορά. Η συγκεκριμένη άποψη δεν βρίσκει πολλούς συμπαραστάτες, καθώς τόσο η κυρία Μπαλφούσια, όσο και οι καθηγητές πανεπιστημίου Ηλίας Τζαβαλής, Βασίλης Πατσουράτης αλλά και το στέλεχος της Τράπεζες της Ελλάδας Βασίλης Μανεσιώτης, διαθέτουν εμπειρία και ικανότητα να αντιληφθούν την βαρύτητα του θεσμικού τους ρόλου.
Πάντως, ορισμένοι αναφέρουν ότι ο λόγος που οδήγησε τους τέσσερις οικονομολόγους να χρησιμοποιήσουν τις σκληρές εκφράσεις είναι οι ισχυρές καταγγελίες που είχαν δεχθεί πριν από μερικούς μήνες από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για την αξιοπιστία τους.
Συγκεκριμένα, όταν αρχές καλοκαιριού επανδρώθηκε το συγκεκριμένο γραφείο της Βουλής, ο ρόλος του οποίου είναι να ενημερώνει τους βουλευτές για την πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι κ.κ. Κώστας Γείτονας, Μίμης Ανδρουλάκης, Ανδρέας Μακρυπίδης και Γιώργος Φλωρίδης είχαν εκφράσει ισχυρές ενστάσεις για την αντικειμενικότητά του.
Έλεγαν τότε ότι οι τέσσερις οικονομολόγοι «είναι παπαγαλάκια του υπουργείου Οικονομικών» λόγω των ισχυρών δεσμών που διαθέτουν με το κτίριο της οδού Νίκης και τον τότε «τσάρο» της Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η κυρία Μπαλφούσια έδωσε όρκο αντικειμενικότητας στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής τονίζοντάς τους ότι «θα δείτε τις εκθέσεις μας και θα κρίνετε αν είμαστε παπαγαλάκια του υπουργείου»!
Η ιστορία τους επιβεβαίωσε, αφήνει όμως μια γερή δόση από αίσθηση «υπερβάλλοντος ζήλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: