Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων για τα νέα μέτρα

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα, εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και καταργήσεις και συνενώσεις φορέων άμεσα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν έντονα...
τα νέα μέτρα, ενώ πολλοί κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Σε εικοσιτετράωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Οι ιδιοκτήτες ταξί δεν αποκλείουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης έδωσε διευκρινίσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε ένα μήνα.
Αντιδρώντας στις αλλαγές στο χώρο της Υγείας, αλλά και σε απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, οι γιατροί της χώρας και δήλωσαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Η αυριανή και μεθαυριανή πανιατρική απεργία είναι μόνο η αρχή και η πρόγευση για νέες πιο μαχητικές κινητοποιήσεις, προειδοποίησαν.
«Παρά τις προσπάθειες για διάλογο, ποτέ δεν μας δόθηκε το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας), το μόνο που λάβαμε ήταν μία σύμβαση 1.200 ευρώ από την κ. Δρέτα», τόνισε ο προέδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός, απαντώντας στα περί αποχής από το διάλογο, κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, άποψη που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας. «Επί μήνες πηγαίναμε στο διάλογο και παρακαλούσαμε να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία», επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στα τελωνεία σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν σήμερα οι Ομοσπονδίες τους. Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου μετά τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εφοριακοί και τελωνειακοί αντιδρούν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους.
Οι δάσκαλοι εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ, οι δάσκαλοι διεκδικούν «άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων, καμιά μείωση μισθών, 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α. Ε. Π., άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Αποφασισμένοι να απέχουν από την υπερεργασία και να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, φέρονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό, τόσο στο νέο μισθολόγιο, όσο και στη διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος.
Οι ελεγκτές αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, γιατί ενώ, όπως αναφέρουν εδώ και περίπου ένα χρόνο, η πολιτεία, έχει κυρώσει με νόμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που προβλέπει σαφέστατα το διαχωρισμό των υπηρεσιών της αεροναυτιλίας από τις υπόλοιπες λειτουργίες των αεροδρομίων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε κλίμα έντασης επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων με αφορμή τη μη υπογραφή Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ενόψει του νέου οργανογράμματος των εταιριών.
Στη διάρκεια της συνέλευσης εκτοξεύθηκαν κατηγορίες από τους εργαζόμενους για την εκπροσώπηση που έχουν από τους συνδικαλιστές, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση με φραστικούς και όχι μόνο, διαπληκτισμούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι και να διακοπεί η Συνέλευση.
Στο διάστημα αυτό, ακούστηκαν διαμετρικά αντίθετες προτάσεις από τους εργαζόμενους που ξεκινούσαν από απεργία διαρκείας μέχρι να μην γίνει καμία κινητοποίηση. Η Συνέλευση αναμένεται να συνεχιστεί αύριο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: